Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog coördinator studentzaken Marloes: Mantelzorgende studenten adem geven 

Gepubliceerd: 16 November 2017 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Blogs

Lang, lang geleden was ook ík een studentje. En toen betekende studeren nog unlimited vrije tijd en gratis geld van mijn vrienden bij DUO. Geld dat je kon besteden aan etentjes met vriendinnen, nieuwe sneakers en vakanties naar zonnige oorden. Ik had wel een bijbaantje en bezocht af en toe de sportschool, maar mijn studie psychologie was mijn core business. 

portret van blogger marloes van der hoeven

Ik heb er dan ook alles aan gedaan om dit zo lang mogelijk zo te houden. Met succes kan ik je zeggen. Totdat mijn vader besloot dit project niet langer te financieren en ik wel moest afstuderen.

Mijn studietijd was de meeste relaxte tijd in mijn leven. Niet alleen voor mij, ook voor de meeste van mijn studerende vriendinnen. Maar dat was toen. En dit is nu. Sinds ik op de hogeschool werk, zie ik dat de tijden veranderd zijn: Studeren is lang niet meer voor alle studenten hun belangrijkste bezigheid. Andere zaken zijn voor hen vaak minstens zo belangrijk.

Ik kon me daar in het begin nogal over verbazen. Hoezo je studie niet op de eerste plaats zetten? Is toch belangrijk voor je toekomst? En wat doe je dan de hele dag? Netflixen of zo?

Inmiddels weet ik wel beter. Onze studenten moeten hun tijd maar al te vaak verdelen tussen hun studie en bijvoorbeeld een fulltime baan, een gezin en soms zelfs de zorg voor een zieke vader of moeder. Deze studenten zijn dus mantelzorger.

Zo sprak ik in mijn eerste jaar als docent bij de hogeschool een student die voor zijn zieke moeder en alcoholverslaafde vader zorgde. Als hij thuis kwam, lag zijn vader meestal zijn roes uit te slapen op de bank. Hij kon pas beginnen met studeren nadat hij zijn vader naar bed had gebracht, boodschappen had gedaan, het huis had opgeruimd en eten had gekookt. Ondertussen haalde hij netjes al zijn studiepunten en groeide mijn bewondering voor hem met de week.

Dit verhaal is helaas niet uniek: er zijn namelijk best veel studenten die voor een of beide zieke ouders zorgen. Dit betekent niet alleen minder tijd om te studeren, maar ook een hoop verdriet en stress. Dus probeer ik deze studenten vanuit mijn rol te ondersteunen waar mogelijk. Zodat ze af en toe ook even adem kunnen halen. En het idee hebben dat ze er niet alleen voor staan. Zodat ook zij succesvol kunnen zijn in hun studie.

Marloes van der Hoeven werkt als coördinator studentzaken op de Rotterdam Academy en helpt daar studenten die vastlopen in hun studie. Ze vindt het de mooiste baan die ze zich kan bedenken. Marloes heeft ook een persoonlijk blog, die vind je hier: marloesvanderhoeven.nl 

LET OP: DIT EVENT WORDT WEGENS OMSTANDIGHEDEN VERPLAATST
Student aan Zet organiseert vandaag een bijeenkomst voor studerende mantelzorgers: De mantel der liefde door Kees van Loenen, een theatrale voordracht. 16.30 in de symposiumzaal Museumpark.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top