Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

D66 en SP verbaasd over werkwijze opleidingen verloskunde

Gepubliceerd: 21 February 2017 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In plaats van de cao te ontduiken, regelt de SP graag extra budget om ervoor te zorgen dat verloskundestudenten genoeg stageplaatsen hebben. Op die manier hoeven opleidingen niet tegen de stagevergoeding van hun eigen studenten te lobbyen.

Studenten verloskunde krijgen vaak geen stagevergoeding van het ziekenhuis waar ze stage lopen, de ziekenhuizen negeren hun eigen cao waarin wél een vergoeding staat. Dat deden ze op advies van alle opleidingen verloskunde die bang waren voor een gebrek aan stageplaatsen, dat blijkt uit een artikel in Profielen.

Vorige week gingen de opleidingen verloskunde met elkaar in gesprek over een nieuw standpunt over stagevergoedingen. Ze zullen zich niet meer met de cao ziekenhuizen bemoeien, zei directeur van het Instituut voor Gezondheidszorg van de Hogeschool Rotterdam Hans van der Moolen.

‘Kom naar Den Haag’

Jasper van Dijk van de SP vindt de koerswijziging van de opleidingen een goede zaak. ‘Het niet betalen van stagevergoeding is onaanvaardbaar, zeker als het wel gewoon in de cao staat. Studenten hebben daar recht op en mogen niet als onbetaalde arbeidskrachten worden ingezet.’

Maar hoe zit het dan met een tekort aan stageplekken, waar de verloskundeopleidingen bang voor zijn? ‘Ik begrijp dat hogescholen hiermee in hun maag zitten. In plaats van studenten te gaan korten op iets waarop ze recht hebben, kunnen ze beter naar Den Haag komen voor meer budget. Ik help ze daar graag mee’, zegt Van Dijk.

Paul van Meenen (D66) is ook verbaasd over de werkwijze van de opleidingen verloskunde: ‘Ik vind het heel merkwaardig, je benadeelt zo je eigen studenten. En met driehonderd euro per maand gaat het nou niet bepaald om enorme bedragen, dus geld lijkt me niet het grootste probleem.’

Coassistenten

Verloskundigen verkeren in een vergelijkbare situatie als coassistenten, die überhaupt geen recht hebben op een stagevergoeding. Dat moet anders, zegt Van Meenen. ‘Ik maak van dichtbij mee hoe zwaar zij het hebben. Voor dit soort zware stages, zowel bij hbo-studenten als bij coassistenten, is het een goede gewoonte om een redelijke vergoeding te betalen.’

Bij de zes universitaire medisch centra (umc’s) staan zowel hbo-studenten verloskunde als coassistenten niet in de cao vermeld. Zij hebben daar dus officieel geen recht op stagevergoeding.

HOP, Matthijs van Schie/Profielen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top