Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: ‘Persoonlijke omstandigheden’ niet gemeld. Wel of geen bsa?

Gepubliceerd: 13 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Om op het instituut voor commercieel management (COM) na het het eerste jaar door te mogen, moet je alle 60 propedeusepunten hebben behaald. Wanneer dit niet lukt, krijg je een negatief bindend studieadvies. Het overkwam de student uit deze zaak, maar hij ging in beroep. Er waren ‘persoonlijke omstandigheden’, al had hij die niet gemeld bij de decaan.

 

Klacht van: Student instituut voor commercieel management (COM)

Over: Negatief bindend studieadvies

Uitspraak: Gegrond

COM is het enige instituut op de HR waar een 60-punten bsa geldt. Het lukte deze student niet om aan die norm te voldoen. Hij haalde 54 punten en mocht niet verder studeren.

Nu zijn er bijzondere omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat een student de bsa-norm niet haalt. Als deze omstandigheden tijdig bij de decaan zijn gemeld, kan de examencommissie daar rekening mee houden. Maar de directeur van COM verklaart dat de student nooit aan de bel heeft getrokken bij de decaan, terwijl daar voldoende mogelijkheden voor waren.

Hij zegt dat COM ‘intensieve ondersteuning en begeleiding biedt aan studenten die belemmerd worden door persoonlijke problemen’. Omdat de student nooit melding heeft gemaakt van problemen, heeft de directeur de student niet kunnen ondersteunen. Hij zegt dat de opleiding ‘ervan overtuigd is geraakt dat de student niet in staat zal zijn de opleiding succesvol af te ronden’.

Vader bevestigt het verhaal

De student geeft aan dat er in zijn geval wel degelijk persoonlijke omstandigheden speelden en dat hij zijn situatie eerder kenbaar had moeten maken. Dat hij dat niet heeft gedaan, komt door de ‘sensitiviteit van de situatie’. Daarbij heeft hij het advies van zijn vader opgevolgd die hem nadrukkelijk zei de privésituatie niet met de opleiding te bespreken. Zijn vader was ook bij de zitting  aanwezig en bevestigt beide punten. Hij verklaart dat hij zijn zoon er ‘nadrukkelijk van weerhield de situatie met school te bespreken’.

De student vertelt dat de thuissituatie invloed heeft gehad op zijn presteren. Er waren veel spanningen en de situatie was zo schrijnend dat hij daarom, bij aanvang van de opleiding, uit huis is gegaan. Hij zegt dat ‘de verkregen onvoldoendes geen gevolg zijn van zijn kennisniveau, maar van zijn persoonlijke omstandigheden’.

Inmiddels is de situatie stabiel, verklaren de student en zijn vader. Hij is zeer gemotiveerd en ervan overtuigd dat hij de studie succesvol kan afronden.

College vernietigt het negatief studieadvies

Het college is ervan overtuigd dat ‘zijn persoonlijke omstandigheden een dusdanige rol hebben gespeeld dat de student zich niet volledig heeft kunnen richten op zijn studie. En dat op basis van de aangevoerde argumenten en omstandigheden, het begrijpelijk is dat hij dit niet tijdig kenbaar heeft gemaakt’. Tot slot heeft hij voldoende aangetoond dat zijn situatie nu stabiel is, waardoor hij zijn studieachterstand kan inhalen. Het college besluit het negatieve studieadvies van de directeur te vernietigen. De student mag verder studeren.

Tekst: Zoë Cozijnsen
Illustratie: Jarek van Dalsen

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top