Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eindelijk BIG-erkenning medisch hulpverlener, ondanks kritiek Raad van State

Gepubliceerd: 18 April 2017 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geen stages en geen werk? Dat is allemaal geen reden om het beroep van medisch hulpverlener in het BIG-register te zetten, vindt de Raad van State. Maar het demissionaire kabinet trekt zich niets van die visie aan.

Studenten van de nieuwe hbo-bacheloropleidingen medische hulpverlening konden de afgelopen jaren moeilijk stageplaatsen vinden en liepen veel studievertraging op. Het is een hoofdpijndossier: er lopen nog steeds rechtszaken tegen de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waarin oud-studenten een schadevergoeding eisen.

De hogescholen zeggen dat ze niets aan de studievertraging konden doen. Het probleem zou zijn dat de ‘medisch hulpverlener’ nog niet in het register staat voor beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Sommige medische handelingen mogen ze daardoor niet zelfstandig uitvoeren, zodat de ziekenhuizen en ambulancediensten weinig aan hen zouden hebben.

Experiment

Dus gaat het ministerie het beroep nu (eerst als experiment) in het BIG-register opnemen. Op 1 mei is het zover. Het had eigenlijk al een jaar geleden moeten gebeuren.

Maar de Raad van State, die het kabinet adviseert over wetswijzigingen, zet er vraagtekens bij. Die vindt problemen met stages en de arbeidsmarkt geen reden om het beroep zo’n erkenning te verlenen. Het register is er om patiënten te beschermen tegen ondeskundig medisch handelen en de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen, aldus de Raad. Niet om problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.

De vraag is volgens de juristen of andere medische beroepen niet volstaan voor de zorg die de medisch hulpverleners moeten bieden. Denk aan verpleegkundigen, anesthesisten en physician assistants.

Stages

En als het kabinet toch op extra stageplaatsen hoopt, weet het kabinet dan wel zeker dat de ziekenhuizen werkelijk meer stageplaatsen gaan bieden als het beroep eenmaal in het register is opgenomen?

Maar de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, wil het beroep toch erkennen. De medisch hulpverlener heeft andere kennis en vaardigheden dan afgestudeerden van andere medische beroepen, meent hij. Verpleegkundigen zouden zich nog twee of drie jaar moeten specialiseren voor ze hetzelfde kunnen als die medische hulpverleners.

Het doel van het experiment is dan ook niet om problemen op de arbeidsmarkt weg te nemen – al is dat mooi meegenomen – maar om te kijken of de zorg in acute, spoedeisende situaties er beter van wordt. Dus komt de voorlopige BIG-registratie er toch.

Hogeschool Rotterdam

De twee opleidingen trekken dit studiejaar 39 nieuwe studenten, tegen 149 in 2011. Er staan nog bijna driehonderd studenten ingeschreven. De Hogeschool Rotterdam heeft een vergelijkbare opleiding, maar met een ander profiel, waar de problemen niet spelen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Eindelijk BIG-erkenning medisch hulpverlener, ondanks kritiek Raad van State

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top