Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger onderwijs gaat naar minister Van Engelshoven

Gepubliceerd: 23 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

D66 heeft Kamerlid Ingrid van Engelshoven naar voren geschoven als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Arie Slob van de ChristenUnie is de beoogde tweede minister van OCW voor basis- en voortgezet onderwijs.

Ingrid van Engelshoven, de nieuwe minister voor het hoger onderwijs Vrijdagavond heeft D66-voorman Alexander Pechtold zijn kandidaat-bewindslieden voor kabinet-Rutte III ‘met gepaste trots’ gepresenteerd. Onder hen huidig Tweede Kamerlid Ingrid van Engelshoven, die als eerste minster van OCW de portefeuilles hoger onderwijs, wetenschap, cultuur en emancipatie krijgt.

Van Engelshoven studeerde rechten en politicologie

De 51-jarige Van Engelshoven, die in België opgroeide, zit sinds maart dit jaar in de Tweede Kamer voor D66, maar is bepaald geen groentje in de politiek. Al in haar studententijd (rechten in Leiden en politicologie aan de Radboud Universiteit) was ze voorzitter van de afdeling Nijmegen van D66.

Ze werd medewerker van de D66-fractie in de Tweede Kamer, voor onder anderen de door haar bewonderde oprichter van D66, Hans van Mierlo. Als partijvoorzitter, van 2007 tot 2013, hielp ze, samen met Alexander Pechtold, D66 uit het slop. ‘Hij deed de buitenboel, en ik de binnenboel, de organisatie’, zei ze dit voorjaar in een interview met dagblad Trouw.

Van Engelshoven werkte onder meer bij de Nederlandse orde van Advocaten, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en – de studentencorpora zijn gewaarschuwd – de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik Stiva.

Investeren in meisjes die niet als vanzelfsprekend naar het hoger onderwijs gaan

In 2010 werd ze onderwijswethouder en later locoburgemeester van Den Haag. Daar maakte ze zich hard voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Ze investeerde bijvoorbeeld in extra begeleiding van talentvolle meisjes voor wie de gang naar het hoger onderwijs niet vanzelfsprekend is. En in 2016 riep zij de Haagse scholen op om meer twee- en driejarige brugklassen te beginnen. Volgens haar worden leerlingen nu op te jonge leeftijd geselecteerd voor vmbo, havo of vwo.

Met hoger onderwijs en wetenschap heeft Van Engelshoven veel minder ervaring. Toch zijn dat de portefeuilles die haar worden toebedacht, samen met die van cultuur en emancipatiezaken.

Tweede minister Arie Slob van de ChristenUnie, voormalig leraar maatschappijleer en tot 2015 fractievoorzitter in de Tweede Kamer, gaat het basis- en voortgezet onderwijs bestieren. Ook wordt hij verantwoordelijk voor het mediabeleid. Wie van de beide ministers straks over het mbo gaat is nog niet duidelijk.

HOP, Hein Cuppen
Foto (onbewerkt): Frank Jansen / Wikimedia

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top