Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jesse van Groenigen wint Overtref Jezelf Beurs 2017

Gepubliceerd: 31 August 2017 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wat als je honger kan tegengaan door de wereldbevolking te voeden met algen? Jesse van Groenigen denkt dat het kan en startte tijdens zijn honours-traject een onderzoek. Met de vanmiddag gewonnen Overtref Jezelf Beurs kan hij het onderzoek voortzetten aan de universiteit.

De student chemie heeft op de Hogeschool Rotterdam een bioreactor gemaakt waarin hij algen kweekt. Met software kan hij de groeiomstandigheden zo aanpassen dat de algen extra veel eiwit of vet bevatten. Op deze manier kunnen algen in een specifieke voedingsbehoefte van mensen voorzien.

In dit filmpje legt Van Groenigen zelf uit wat hij met die algen doet:

De Overtref Jezelf Beurs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan een student die het honours-traject heeft doorlopen. Van Groenigen was niet de enige student die dit jaar voor de beurs in aanmerking kwam: er zijn tien aanvragen gedaan waarvan er drie op de shortlist terecht kwamen. De studenten moeten aangeven wat ze met de beurs willen gaan doen en hoe de HR van de opgedane kennis profiteert.

Lisa Reith van de Willem de Kooning Academie wilde met de beurs aan de Goldsmith University in Londen gaan studeren om te ontdekken hoe ze kunst en de wetenschap aan elkaar kon binden. De jury denkt dat de studie haar wel verder zal helpen qua persoonlijke groei, maar is niet overtuigd van de opbrengst en de mogelijkheden voor projecten op de HR.

Melvin van der Mark van het Instituut voor Gezondheidszorg wil met de beurs de master Innovation Science aan de Universiteit Utrecht volgen. Hij wil onderzoeken waarom veelbelovende technologische ontwikkelingen voor de thuiszorg zelden de praktijk halen. De jury vindt dat Melvin een belangrijk onderwerp te pakken heeft, maar ziet in het plan niet hoe de HR hier verder mee kan.

De jury is goed te spreken over het onderwerp van Jesse van Groenigen, dat misschien niet al te origineel is, maar wel veel aandacht verdient. Vooral de manier waarop hij zijn eigen bioreactoren heeft gemaakt, dwingt volgens de jury erg veel respect af. Nadat Van Groenigen zijn opleiding aan de Harper Adams University in Engeland heeft afgerond is hij van plan terug te komen naar de HR om zijn kennis te delen. De jury verwacht dat hij een belangrijke initiator wordt op het gebied van algen en voeding. 

In het onderstaande filmpje overhandigt collegebestuurslid Angelien Sanderman de prijs aan Jesse 

Tekst: Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top