Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ondertussen deze zomer…

Gepubliceerd: 21 August 2017 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er is nog steeds geen nieuw kabinet, er zijn nog geen kernraketten afgevuurd in Azië en de Nederlandse economie trekt weer aan. Maar wat gebeurde er deze zomer in het hoger onderwijs?

Kleurplaat illustratie van skaters

Illegale kamerverhuur

Stiekem je studentenkamer verhuren via Airbnb? Mooi niet, zegt studentenhuisvester SSH, die kamers verhuurt in onder meer Utrecht, Groningen, Maastricht en Rotterdam. 23 studenten meldden zich vrijwillig, van wie er 19 een waarschuwing kregen en er 4 een schadevergoeding moesten betalen. 15 studenten meldden zich niet, maar liepen toch tegen de lamp. 6 van hen werden direct uit hun kamer gezet.

Brave ontgroening in Groningen

Ze zullen wel geschrokken zijn, de Groningse studentenverenigingen. Na alle ophef rond de ontgroening heeft Vindicat beterschap beloofd. Dus dit jaar zal er niemand op het hoofd van een aspirant-lid gaan staan en tijdens het introductiekamp is de helft van alle begeleiders nuchter. Vindicat is dit jaar ‘een nog veiligere vereniging’, zegt het bestuur tegen dagblad Trouw.

Nederlandse universiteiten pieken in Shanghai Ranking

Nederlandse universiteiten doen het bijzonder goed in een bekende wereldranglijst van universiteiten: de Shanghai Ranking. Utrecht staat het hoogst en klimt van plaats 65 naar 47. Groningen profiteert van de Nobelprijs voor chemicus Ben Feringa en stijgt van 72 naar 59.

De Erasmus Universiteit Rotterdam is eveneens tot de beste honderd doorgedrongen (73) en passeert de Universiteit Leiden (88). Op nummer één staat nog altijd de Amerikaanse Harvard University. De ranking is gebaseerd op de wetenschappelijke prestaties van medewerkers en alumni, zoals het aantal Nobelprijzen en publicaties in de tijdschriften Nature en Science.

Meer universitair opgeleide leraren

De universiteiten moeten hun studenten aanmoedigen om leraar te worden, vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Op middelbare scholen gaan steeds meer academici met pensioen. Leerlingen zouden daardoor minder goed worden voorbereid op een universitaire studie.

Het collegegeld voor het extra jaar van de lerarenopleiding kan omlaag, suggereert de KNAW. Bovendien kunnen de universiteiten een aantal didactiekvakken al aanbieden tijdens de reguliere bachelor- en masteropleiding. In het advies beperkt de KNAW zich tot de universiteiten. Ze zegt niet hoe hogescholen meer eerstegraadsdocenten kunnen opleiden.

Cambridge University Press geeft toe aan Chinese druk

Op verzoek van de Chinese regering heeft Cambridge University Press ruim driehonderd politiek gevoelige artikelen verwijderd van de Chinese website van haar tijdschrift voor Chinastudies.

Dat zou de uitgever hebben gedaan, zodat de rest wél online blijft. Maar wetenschappers zijn boos over de censuur. Ze hebben vandaag een petitie gelanceerd en dreigen met een boycot van de uitgeverij.

Britse schulden

Het Verenigd Koninkrijk verhoogt de rente op studieleningen van 4,6 procent naar 6,1 procent. Als ook het collegegeld omhoog gaat, hebben studenten bij hun afstuderen een schuld van bijna zesduizend pond aan alleen al rente, berekende het Britse Institute for Fiscal Studies.

Het Britse ministerie van Onderwijs benadrukt dat studenten ‘alleen terug hoeven te betalen wat ze zich kunnen veroorloven’. Oppositiepartij Labour is fel tegen de verhoging en zegt dat de schuld na afstuderen al torenhoog is. In juli werd bekend dat Engelse studenten die dit jaar aan een studie beginnen, met een gemiddelde studieschuld van maar liefst vijftigduizend pond eindigen. Meer dan driekwart van hen kan die lening niet op tijd terugbetalen.

Zet Trump het mes in positieve discriminatie?

Amerikaanse topuniversiteiten vrezen dat president Donald Trump een einde wil maken aan positieve discriminatie bij de selectie van studenten. Onder meer zwarte studenten zouden dan minder snel worden toegelaten.

Topuniversiteiten als Harvard willen graag een gemengde studentenpopulatie. Nog maar de helft van alle eerstejaars aan Harvard is blank. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nu het toelatingsbeleid van universiteiten onder de loep nemen, meldt The New York Times. Niet alleen blanke, maar ook Aziatisch-Amerikaanse jongeren zouden worden achtergesteld, is de gedachte, en daar moet misschien iets aan gebeuren.

HOP
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Ondertussen deze zomer…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top