Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Onderzoek naar fraude bij Rotterdamse imamopleiding

Gepubliceerd: 19 April 2017 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws

Minister Bussemaker bevestigt dat de Onderwijsinspectie onderzoek doet naar de financiële positie van de Islamitische Universiteit van Europa. Twee bestuursleden worden verdacht van fiscale zwendel.

Illustratie: Maus Bullhorst

Eind vorig jaar kwam de in Rotterdam gevestigde Islamitische Universiteit van Europa (IUE) – niet te verwarren met de omstreden Islamitische Universiteit Rotterdam – negatief in het nieuws. Het Openbaar Ministerie maakte bekend dat de rector en de secretaris-penningmeester waren opgepakt na een inval van de fiscale opsporingsrecherche.

Giften

Ze worden er onder meer van verdacht dat ze donateurs van de imamopleiding valse betaalbewijzen hebben gegeven, zodat het leek alsof ze veel meer geld hadden geschonken. De donateurs konden daarmee meer geld van de belasting aftrekken: in totaal zo’n 8,5 miljoen euro meer dan waar zij recht op hadden.

De Onderwijsinspectie onderzoekt of het voortbestaan van de particulier bekostigde IUE onder deze omstandigheden op het spel staat. Zo ja, dan kan minister Bussemaker ingrijpen, schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Ze kan dan besluiten dat de IUE geen wettelijke graden meer mag verlenen.

Misleiding

Al eerder waarschuwden de inspectie en onderwijskeurmeester NVAO de IUE dat ze haar studenten niet mag misleiden. Op haar website moet ze duidelijk maken dat alleen haar hbo-masteropleiding islamitische geestelijke verzorging NVAO-geaccrediteerd is en dat dit niet geldt voor de rest van haar onderwijs. De instelling heeft nog geen gehoor gegeven aan dit verzoek, schrijft minister Bussemaker.

Ook wil ze dat de IUE zichzelf geen universiteit meer noemt maar hogeschool. Ze kan de instelling daarvoor beboeten als de nieuwe wet Bescherming namen en graden in werking is getreden. Ze hoopt dat dit op 1 juni het geval zal zijn.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top