Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opkomst jongste stemmers valt tegen

Gepubliceerd: 16 March 2017 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met een geschatte opkomst van rond de tachtig procent gingen er veel meer Nederlanders naar de stembus dan in 2012. Maar de 18- tot 24-jarigen lieten het opnieuw afweten: slechts 66 procent ging stemmen, nog minder dan bij de vorige verkiezingen.

Genaimeerde beeld van stemmen doos

‘Meer jongeren dan ooit naar de stembus, dat is pure winst’, juichte GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver gisteren tijdens zijn toespraak. Ook De Stembus, het initiatief van Tim Hofman om jongeren aan het stemmen te krijgen, was ‘overrompeld‘ door de stembusgang. Ze bleken iets te optimistisch.

‘Een flater’

Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos blijkt namelijk dat maar liefst 34 procent van de 18-tot 24-jarigen niet heeft gestemd. ‘Een flater’, noemt Caesar Bast, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, de opkomst vanochtend op Twitter. De kieswijzer die hij speciaal voor jongeren ontwikkelde, heeft niet het gehoopte effect: in 2012 liet ‘slechts’ dertig procent van de jongste kiezers verstek gaan.

Uit het Ipsos-onderzoek blijkt verder dat D66 onder de jongste groep stemmers de grootste is. De partij van Alexander Pechtold kreeg twaalf procent van de stemmen, net vóór VVD en GroenLinks (allebei elf procent).

Oudere jongeren

De ‘oudere jongeren’, de categorie 25 tot 34 jaar, toonden gisteren veel meer politieke betrokkenheid. Van hen ging 82 procent naar de stembus, tegen 68 procent bij de vorige Kamerverkiezingen.

Kijkend naar de leeftijdsverdeling binnen de partijen, valt op dat GroenLinks de jongste achterban heeft: bijna 35 procent van de stemmers is 18 tot 34 jaar oud. Ook bij de ChristenUnie, SGP en D66 is ongeveer een derde van het electoraat jong.

HOP, Matthijs van Schie

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top