Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Welke hogescholen trekken de meeste studenten?

Gepubliceerd: 30 January 2017 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Brabantse hbo-instelling Fontys mocht in september de meeste eerstejaars studenten verwelkomen. Hogeschool Rotterdam is, na de Hogeschool van Amsterdam, nummer drie. Aan sommige hogescholen gingen nog nooit zoveel eerstejaars van start.

Bijna 99 duizend eerstejaars studenten zijn afgelopen september aan een hbo-opleiding begonnen. En 9.885 van hen deden dat bij Fontys. Dat is één procent meer dan vorig jaar, maar de hogeschool is nog niet boven de tienduizend eerstejaars uitgekomen, zoals in de jaren voordat de basisbeurs werd afgeschaft.

Grootste hogeschool

De Hogeschool van Amsterdam is overigens nog steeds de grootste hogeschool van Nederland. Ook al is Fontys met een inhaalrace bezig, de HvA telt ook dit jaar de meeste inschrijvingen.

Bovendien veert de HvA terug na het verlies van vorig jaar. De hogeschool maakt een enorme sprong en trekt bijna elf procent meer studenten dan in september 2015, toen de eerste lichting studenten zonder basisbeurs aan een opleiding begon. Het zijn er nu 9.825.

Hogeschool Rotterdam

Sommige hogescholen vestigen na de dip van vorig jaar een persoonlijk record. De Hogeschool Rotterdam is de nummer drie van Nederland en trekt meer dan achtduizend studenten: zes procent meer dan vorig jaar. Het zijn er nog nooit zo veel geweest.

Onder de grote hogescholen springt verder de Hanzehogeschool Groningen in het oog, die dertien procent meer eerstejaars mocht verwelkomen: een recordaantal van 6.401. Hetzelfde overkomt de kleinere Hogeschool Leiden: na het magere studiejaar 2015/2016 trekt deze hbo-instelling tien procent meer eerstejaars en komt uit op 2.568, meer dan ooit.

Van de hogescholen met meer dan tweeduizend eerstejaars studenten zien alleen Stenden en NHL Hogeschool de instroom dalen. Die twee hogescholen hebben hun hoofdvestiging in Leeuwarden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top