Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Ivar Janssen voor Humans of HR

‘Het is fijn om te weten dat er iemand is bij wie je terechtkan’

Ivar Janssen werkt bij Student aan Zet, een expertisegroep die zich bezighoudt met diversiteit op de hogeschool. ‘Het is heel fijn om met iemand te praten die veel ervaring heeft en te weten dat er iemand is bij wie je, ook als medewerker, terechtkan.’

‘Voordat ik bij de HR begon, was ik docent in het speciaal onderwijs. Ik mocht daar een dagje meelopen en was meteen verkocht. Grootste meerwaarde vind ik de individuele aandacht die je leerlingen in het speciaal onderwijs kan geven. In een klas van dertig is daar jammer genoeg veel minder ruimte voor. Ik had in het speciaal onderwijs een klas van twaalf, in mijn huidige baan bij Student aan Zet (expertisegroep die zich bezighoudt met diversiteit) zie ik studenten vooral een-op-een.

‘Sommige mensen denken dat het leven van een student alleen om school draait; lessen volgen en goede cijfers halen. Maar in het leven van een student speelt zich zo verschrikkelijk veel meer af. Zes procent van alle studenten heeft zorgtaken, drie op de tien studeren met een functiebeperking. Dat wordt vaak een beetje vergeten.

‘Er wordt heel veel over studenten gesproken, maar wij willen liever mét studenten spreken. Soms wordt er gezegd dat studenten lui zijn en dat ze niet willen. Maar de studenten die ik zie, stralen kracht uit en doen er juist alles aan om, ondanks het extra drempeltje dat ze soms hebben, hun studie te halen. Volgens mij kan ik, en veel andere mensen die af en toe klagen, daar nog wel wat van leren.

‘Natuurlijk zijn er ook studenten die ondanks alle inspanningen hun punten niet halen en met de opleiding moeten stoppen. Daar baal ik dan weleens van. Je werkt toch samen ergens naartoe en als iemand dan moet stoppen, kan dat voor beide partijen vervelend zijn.

‘Ik kom op de verschillende HR-locaties om te ontdekken wat er speelt en wat de behoeftes zijn. We merken dat er steeds meer studenten met psychische klachten zijn. Dat bleek onder andere uit onderzoek door Profielen. Als je echt een depressie hebt dan moet je natuurlijk op zoek naar professionele hulp. Maar stel dat je gewoon niet lekker in je vel zit en het gaat even niet zo goed, dan is het fijn om eens wat tips te krijgen van een medestudent die ervaring heeft met het thema depressie. Dat soort peercoaching bieden wij via Student aan Zet aan.

‘We zijn ons ervan bewust dat we niet iedereen kunnen helpen. Vorig jaar heeft een student en peercoach suïcide gepleegd. Dat is heel erg. Ik heb in deze situatie veel gehad aan een collega die decaan is. Het is heel fijn om met iemand te praten die veel ervaring heeft en te weten dat er iemand is bij wie je, ook als medewerker, terechtkan. Als je met deze thema’s bezig bent, weet je jammer genoeg dat zoiets ergs een keer kan gebeuren. Gelukkig komen de situaties waarin je een student kan ondersteunen en de goede kant op kan sturen honderd keer vaker voor dan de negatieve situaties. De hogeschool is wat dat betreft een goede afspiegeling van het leven. Een mooi voorbeeld daarvan is mijn vriendin die ik hier heb ontmoet. Deze zomer verwachten we een hogeschoolbaby.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 20 April 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top