Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 3 days ago
Vorig jaar kwam een student naar me toe, ik noem haar in dit verhaal Wanda, met de vraag hoe ze snel en makkelijk geld kon verdienen. Ik dacht dat ze dit vroeg in de context van onze opleiding, als zzp’er.
Onmogelijk uiteraard. Snel en makkelijk geld verdienen is bijzonder lastig. Een paar maanden later hoorde ik van een medestudent waarom Wanda steeds minder vaak aanwezig was in de les: ze koos ervoor om snel aan inkomsten te komen door seks te hebben met mannen in ruil voor geld.
Wanda deed dit niet omdat ze het wilde, maar omdat ze het geld nodig had om haar studie te betalen en haar kind te verzorgen. Heftig, maar tegelijkertijd de realiteit. Het grootste deel van onze studenten komt van het mbo. Vaak met een flinke rugzak. Sommigen zijn (alleenstaande) moeders, komen uit de krachtwijken en hebben vaak al best wat meegemaakt in hun leven, goed en slecht.
Ze kiezen voor de Ad ondernemen, omdat ze graag wat van hun leven willen maken door te ondernemen of verder te groeien met de onderneming die ze al hebben. Ze zetten alles op alles en hebben er veel voor over om te groeien, zakelijk maar vooral ook persoonlijk. En soms belandt er eentje in de prostitutie om alles te kunnen bekostigen. Het zijn moeders die vechten voor hun toekomst en die van hun kind.
Ik sprak met collega’s en studenten over Wanda en bijna iedereen kwam met dezelfde verklaring: veel van onze studenten hebben geen vangnet, geen netwerk waar ze op terug kunnen vallen. Ze zijn geheel op zichzelf aangewezen, wonen niet thuis of bij familie en voelen zich soms gedwongen om keuzes te maken die leiden tot financiële problemen.
Wanda heb ik verder nooit meer gezien. Ik hoop dat ze gelukkig is. Tegelijkertijd maak ik me soms zorgen over andere studenten van wie ik het gevoel krijg dat ze dezelfde kant opgaan als zij. Puur omdat ze in een situatie belanden waar ze financieel niet uitkomen. Hoe kan dit en wat kunnen we hieraan doen?
Ik heb het met studenten over oplossingen gehad. Wat me opvalt, is dat sommige studenten bereid zijn om medestudenten tijdelijk op te vangen, mits het vertrouwen er is. Dat heeft mij enorm getriggerd.
In hoeverre speelt dit bij jou in de klas? En hogeschoolbreed? Kunnen wij het gesprek hierover stimuleren, zodat studenten een netwerk kunnen opbouwen waardoor ze misschien minder in financiële problemen komen? Moeten we studenten beter voorlichten over de hulpopties die er al zijn en die opties aanpassen of aanvullen wanneer ze niet afdoende zijn?
Think about it.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Ik denk graag met je mee Rajiv, Mama;s garden richt zich ook op deze doelgroep en we zijn al actief bij het ROC/Zadkine en Albeda. Weer snel koffie doen?
Dag Rajiv, ook ik loop hier af en toe cq regelmatig tegenaan. Ik stuur studenten door naar een decaan en sus daarmee mijn geweten enigszins. Maar een echte oplossing…………?
Ik wil wel een keer mee brainstormen en het linkt aan mijn, nog pril, lidmaatschap van de expertisegroep Diversiteit/Inclusiviteit.
Dus misschien ook een keer een bakkie doen?
Groet en ZON Paul Peters