Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Mike Eden

‘Ik overweeg serieus de Nederlandse nationaliteit aan te vragen’

Mike Eden is in Engeland geboren en nu docent logistics management. Hij voelt zich steeds meer thuis in Nederland: ‘Sinds ik weet wat ‘doorgaand verkeer’ betekent, ben ik minder vaak de weg kwijt’.

‘Toen ik jong was, wist ik al dat ik niet in Engeland zou blijven, sinds mijn elfde voelde ik mij eigenlijk al meer Europees. Vandaar dat ik een internationale carrière wel zag zitten. Voor mijn eerste grote project als internationaal ict-projectmanager ging ik naar Zuid-Korea, daarna heb ik ook in Hong Kong en Kazachstan gewerkt. Het bedrijf in Hong Kong had zijn hoofdkantoor in Den Haag, en zo belandde ik vijftien jaar geleden in Nederland.

‘Als ik naar Engeland ga, is dat om mijn familie te bezoeken. Ik voel me nu meer Nederlander dan Brit en heb het niet zo met die eilandmentaliteit. Ik ben echt teleurgesteld door de brexit en voel sindsdien veel meer afstand. Als ik naar het nieuws kijk dan zie ik dat Nederland vooruit gaat en Engeland achteruit. De brexit is daar een symptoom van, ze schieten zichzelf in de voet.

‘Ik zag een oude man huilen op tv omdat hij zogenaamd zijn land terug had. Denkt hij dat nou echt? Ik geloof niet dat het de economie zal helpen en het is nogal wat om te zeggen ‘fuck you Europa’. Ze willen nu misschien weer het oude blauwe paspoort opnieuw invoeren; terug naar de echte UK-mentaliteit. Ik vind dit een stap terug. Het geeft mij een onrustig gevoel en ik overweeg serieus de Nederlandse nationaliteit aan te vragen.

‘De Nederlandse samenleving is meer in balans. Natuurlijk zijn er problemen, zoals overal, maar het is hier vrij rustig en verstandig. De kwaliteit van leven is Nederland beter dan in de UK wat mij betreft. Je betaalt hier meer belasting, maar je kan ook zien waar het geld naartoe gaat. Nederland investeert bijvoorbeeld goed in infrastructuur.

‘Mijn kinderen praten inmiddels met een Nederlands accent en hebben soms moeite met de Engelse th-klank. Mijn Engels is ook verslechterd en m’n Nederlands is nog altijd niet perfect. Ik lijk af en toe net een dorpsgek als ik met mensen praat, en dat levert soms wel gênante situaties op. ‘Ben je heet?’ vroeg ik eens aan mijn Nederlandse lerares terwijl ik wilde vragen of ze het warm had. Grappig. En het verschil tussen overleven en overleden is maar één letter, maar de betekenis is een wereld van verschil weet ik nu. Sinds ik weet wat ‘doorgaand verkeer’ betekent, verdwaal ik ook minder snel.

‘Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen als docent binnen de opleiding logistics management. Samen met een aantal collega’s ben ik nu bezig om een nieuwe minor op te zetten: Innovative Logistics & IT. En die is, maak je geen zorgen, Engelstalig. Logistiek en management zijn belangrijk in Nederland: kijk naar de haven van Rotterdam of de kassen. De haven met al zijn kranen is inmiddels bijna volledig geautomatiseerd, net als het distributiecentrum van de Wehkamp in Zwolle. Op de Rotterdamse Maasvlakte 2 rijden vrachtwagens zonder mensen rond.

‘Het is een goed businessmodel: robots staken niet, hebben geen rookpauzes nodig en kunnen 24 uur per dag werken. Maar het gevolg is dat er minder mensen nodig zijn voor dit werk en dat gaat grote impact hebben. Aan de andere kant: moeten mensen orderpicken? Kunnen ze geen ander werk doen dat meer voldoening geeft? Wij denken van wel en willen dat studenten een dieper begrip krijgen van de techniek. Ze leren hoe nieuwe technologie het best toegepast kan worden binnen bedrijven en ze klaarmaken voor de toekomst van de logistiek.

‘Het gaat overigens niet alleen over technologie, maar ook over de impact die ze heeft. Kijk naar het nieuwe werken: van de sportschool tot in de trein, in principe kan je overal werken. Maar er zijn ook nadelen, want de grens tussen werk en vrije tijd vervaagt daardoor. Het geeft flexibiliteit, maar aan de andere kant wordt er constant van je verwacht dat je op je mails reageert. Die bereikbaarheid is goed, maar ook afleidend. Dat soort zaken bespreken we ook met de studenten.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 28 March 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Ik overweeg serieus de Nederlandse nationaliteit aan te vragen’

  1. Ik weet nog goed dat ik mr Eden voor de klas kreeg anderhalf jaar geleden. De eerste les vroeg ik toen ‘bent u familie van Bobbi Eden?’ Kan me wel herinneren dat we daar flink om gelachen hebben, aangezien mr Eden geen idee had wie het was. De les daarna uiteraard wel na wat research. Het viel mij snel op dat mr Eden passie had voor zijn vak en gewoon zei waar het op stond. Af en toe kwamen daar wat leuke Engelse scheldwoorden aan te pas, zoals eentje die in het artikel genoemd is. Ga zo door, mr Eden!

  2. Thanks for the feedback and appreciation! It’s always great to learn from each other in the classroom and yes I always take my research seriously 😉

  3. Welkom in NL, je klinkt als een waardevolle toevoeging 🙂

  4. Wat een interessant verhaal! Zelf denk ik er juist over om naar Engeland te vertrekken, maar als ik dit dan lees dan ga ik dit kikkerlandje toch wel missen 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top