Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Masteropleidingen van kleine hogescholen scoren goed qua internationalisering

Gepubliceerd: 9 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Moedigen masteropleiding hun studenten aan om een tijdje in het buitenland te studeren, en kun je dat doen zonder studievertraging op te lopen? Vooral bij de kleine hogescholen is dat goed geregeld, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Masters 2018. De HR is een middenmoter. 

De Keuzegids is bedoeld om bachelorstudenten houvast te geven bij het kiezen van hun vervolgopleiding. Alle masters zijn gerangschikt op de oordelen uit de Nationale Studenten Enquête over onder meer het lesprogramma, de docenten en de faciliteiten. Ook het oordeel van deskundigen die de opleidingen keuren, weegt de gids mee.

De scores van de 17 masters van de Hogeschool Rotterdam staan onderaan dit artikel.

HR: Laagst scorende van grote aanbieders

Van de – in totaal vijf – grote masteraanbieders scoort de Hogeschool Windesheim op alle onderdelen het hoogst (in totaal 62 punten), gevolgd door de Hogeschool Utrecht (61,5 punten), de nummer één van vorig jaar. De HR sluit de rij met 58 punten.

Bij de middelgrote aanbieders voert kunstacademie Artez (69 punten) de lijst aan. Van de in totaal elf aanbieders op deze lijst, zitten er vier onder het puntenaantal van de HR. Daarbij de Haagse Hogeschool met 57 punten.

Oordeel over internationalisering

Voor het eerst konden masterstudenten ook laten weten hoe internationaal zij hun opleiding vonden. Is er een mogelijkheid om naar het buitenland te gaan zonder dat dit grote studievertraging oplevert? En hoe zit het met de kennis van andere culturen bij de opleiding?

De NHTV Breda doet het volgens de masterstudenten goed met een 8,1. Ook de christelijke hogeschool Driestar oogst veel lof. De ‘groene’ hogeschool Van Hall Larenstein scoort met een 7,6 nog altijd een tiende hoger dan Wageningen, de beste universiteit op dit onderdeel. De Hogeschool Rotterdam zit met een 6,5 ongeveer op het hbo-gemiddelde.

Ook masterstudenten van veel kunstopleidingen zijn te spreken over de internationalisering. Bij fine art and design van Hogeschool Zuyd en autonome beeldende kunst bij Artez was dit volgens de studenten zelfs ‘perfect geregeld’.

‘Niet iedere master geschikt voor Engelstalig onderwijs’

Hoofredacteur Frank Steenkamp wijst erop dat de verschillen tussen de hogescholen groot zijn. Bovendien geeft hij als kanttekening dat internationalisering wel een heel breed begrip is, en dat niet iedere masteropleiding geschikt is voor bijvoorbeeld Engelstalig onderwijs. ‘Voor een definitieve vergelijking zou je de masteropleidingen eigenlijk in categorieën moeten onderbrengen.’ Bovendien keek de Keuzegids alleen naar de grootste opleidingen.

Volgens de Keuzegids wordt op dit moment ongeveer zestig procent van alle Nederlandse masteropleidingen in het hoger onderwijs volledig in het Engels gegeven. In de politiek zijn ze wat ambivalent, constateert de gids: ‘Aan de ene kant staat er in het regeerakkoord dat the international classroom wordt toegejuicht, maar aan de andere kant mag de voertaal van een opleiding alleen Engels zijn wanneer dit ‘toegevoegde waarde’ heeft.’

HOP, Irene Schoenmacker & Profielen

 

Keuzegids Masters 2018 2017 2016
Autonome beeldende kunst 90 102 96
Physician assistant 74 82 80
Architectuur 68 74 80
Stedenbouw 66 82 78
Advanced nursing practice 58 64 70
Interior architecture & retail design 56 58 60
Pedagogiek 64 72 60
Begeleidingskunde 72 60 60
Kinderfysiotherapie 48 52 56
Logistics management 50 34 52
Leren en innoveren 70 60 52
Consultancy and entrepreneurship 46 40 52
Finance and accounting 46 58 50
Kunsteducatie 57 56  *
Manuele therapie 62 60  *
Design 70 52  *
Sportfysiotherapie 56 58  *

* Deze opleidingen werden in 2016 niet door de Keuzegids beoordeeld.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top