Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Humans of HR portret van Tabassum

‘Mijn leven is niet moeilijk omdat ik een hoofddoekje draag. Maar ik moet soms wel harder m’n best doen’

Tabassum is vierdejaars small business en retail management en draagt bewust een hoofddoek: ‘Ik heb er ooit voor gekozen een hoofddoek te dragen en sindsdien is dat een onderdeel van wie ik ben. Het hoort gewoon bij mij.’

‘Het is een keer voorgekomen dat ik niet werd aangenomen vanwege mijn hoofddoek, omdat ik daarmee niet representatief zou zijn. Om die baan toch te krijgen had ik mijn hoofddoek dus af moeten doen. Ik heb mezelf toen afgevraagd of ik dat wel wilde. En het antwoord was ‘nee’. Eigenlijk wil ik dat niet. Ik heb er ooit voor gekozen een hoofddoek te dragen en sindsdien is dat een onderdeel van wie ik ben. Het hoort gewoon bij mij.

‘Vroeger was ik niet zo zelfverzekerd als ik ging solliciteren. Ik vroeg mij allerlei dingen af. Als het een wit bedrijf was: waarom zouden ze voor een hoofddoekje kiezen? Als er voornamelijk mannen werkten: waarom zouden ze een meisje kiezen? Dat hield mij altijd tegen. Ik wilde wel heel veel, maar ik had iemand nodig die mij een duwtje in de rug kon geven.

‘Toen heb ik meegedaan aan een mentorprogramma van ECHO; een organisatie die zich inzet voor diversiteit. Zij koppelden mij aan een mentor van Google en die heeft mij een spiegel voorgehouden. Ze vertelde dat ik niet moest wachten totdat anderen mij zouden willen hebben, maar dat ik zelf moest laten zien dat ze mij nodig hadden. “Keer het om. Zorg ervoor dat jij belangrijk wordt”, zei ze

‘Ik volgde haar advies op en ging me veel spontaner gedragen tijdens sollicitatiegesprekken. Ik wilde een stage bij ABN AMRO en dat is ook gelukt. Als ik echt iets wil, dan krijg ik het ook voor elkaar, merk ik nu. Ik wil dus niet zeggen dat het leven moeilijk is, omdat ik een hoofddoekje draag. Tuurlijk moet ik soms wel iets harder mijn best doen dan anderen, maar ik kom er echt wel.

‘Over vijf jaar ben ik van plan om in het buitenland te werken. Na mijn bachelor wil ik in twee jaar een master doen en een tijdje werken om te sparen. Daarna zou ik heel graag voor een groot bedrijf in Dubai gaan werken. Ik ben er twee jaar geleden voor het eerst geweest en ik werd meteen verliefd. Het is echt een geweldig land. Oké, het rijke gedeelte voor de toeristen is een soort mega Efteling, maar als je naar de plekken gaat waar de lokale bevolking komt en over de markt gaat slenteren, dan merk je hoe leuk het daar is. De mensen zijn allemaal heel behulpzaam, open en vriendelijk.

‘Ik voel me ook tot Dubai aangetrokken, omdat het een islamitisch land is. Het ligt dichtbij mij qua cultuur en religie. Je kan bijvoorbeeld overal halal eten en dat is voor mij een uitkomst. Het is niet zo dat ik het heb gehad met Nederland, maar ik denk dat er nog veel meer voor me is buiten de grenzen van Nederland.’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 25 May 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to ‘Mijn leven is niet moeilijk omdat ik een hoofddoekje draag. Maar ik moet soms wel harder m’n best doen’

  1. Ik ben blij dat je zo in het leven staat mevrouw Tabassum. Echter begrijp ik een aantal dingen niet..

    1. Waar blijkt dan uit dat je harder je best moet doen met een hoofddoek? Niet uit je voorbeelden namelijk.
    2. Uit de tekst komt nogal naar voren dat u nogal gefocust bent op hokjes, dat dat het eerst is wat u zegt.
    3. Dubai is een mooi land, echter, wat bedoelt u met ‘open’? Zo welkom zijn een aantal groepen mensen niet, namelijk. Het is inderdaad een islamitisch land, dat is ook te merken aan cultuur en regels. Door de regels is het zo leuk nog niet daar.

    4. U doet alsof Nederland een discriminerend land is en u daarom beter af bent in het buitenland? Welke landen heeft u dan in gedachten? Ik kan u namelijk op een briefje geven dat u in andere landen minder vrij bent en meer discriminatie en tribalisme tegenkomt.

    Verder vind ik het een positief stuk, ik houd ervan als iemand keuzen en verantwoordelijkheid voor zichzelf neemt. Mooi!

  2. Tabassum wat een mooi stukje heb je geschreven!

    @Jasper. de vorige post was ik het helemaal met je eens… Maar ik denk nu dat je echt fout gelezen hebt…

    Er staat nergens “Nederland is discriminerend dus ik ga naar het buitenland.” Je kan iemand niet aanspreken op woorden die er niet concreet staan. Als we nu iedereen gaan afvallen om “wat er heel misschien tussen de regeltjes staat” wordt het geen gezellige boel hier…

  3. @ Chemistry Chick.

    True. Dat staat er niet, het enige waarom ik dat gevoel kreeg is omdat er beweerd wordt dat je met een hoofddoekje harder je best moet doen. Ik kan er inderdaad helemaal naast zitten met mijn conclusie/suggestie die ik hierbij krijg.

  4. Dat je met een hoofddoek harder je best moet doen blijkt uit haar ervaring waar ze solliciteert en gevraagd wordt of ze voor het werk haar hoofddoek af wilt doen. In sommige situaties zul je als iemand van een andere cultuur moeten kiezen om jezelf aan te passen om geaccepteerd te worden of om een kans te laten liggen. Je moet extra bewijzen dat je binnen de cultuur van het werk past en competent bent doordat leden van de organisatie nog geen ervaring hebben met werken met mensen van andere culturen en daarom kunnen twijfelen. Daardoor kunnen ze terughoudender naar je zijn of andere verwachtingen hebben dan ze zouden hebben van mensen waarmee ze zich meer vergelijken.

  5. Ik denk dat het verstandig is om te gaan wonen in een land waar je levensinstelling beter past dan hier in het onreine Westen. Het heeft allemaal te maken met het maken van een keuze. In dit geval is religie het belangrijkste. Prima, alle respect, beter dan hier zitten ergeren aan onze vrijheden.

  6. @Jasper

    Je brengt je derde punt als een feit, maar het is natuurlijk jou mening. Daarnaast, heb je er wel eens bij stilgestaan dat mensen andere regels juist prettiger kunnen vinden dan de regels van Nederland?

  7. @ Erfan.

    Wil je beweren dat er niet groepen worden uitgesloten en dat mensen in veel gevallen zichzelf niet kunnen zijn in Dubai? Dat is namelijk gewoon een feit.

    En ja, ik weet dat mensen andere regels prettiger kunnen vinden. Dat is natuurlijk ook prima en aan henzelf. Of dat iets te maken heeft met de vrijheden in het land, niet direct denk ik. Sommige willen een duidelijke leider en regels die bij hun levensvisie past. Dat kan tegen vrijheden ingaan.

  8. @ Sven van de Nadort.

    Dat is geen bewijs van harder je best moeten doen, maar van aanpassen. Net als mensen met een keppeltje, kruisje, tatoeages, piercings, enzovoort,.. Als je iets wil, moet je er ook wat voor kunnen laten. Er zijn echt niet zoveel mensen meer te vinden die zo wereld vreemd zijn zoals jij beschrijft, denk ik.

  9. Feit is dat Dubai geen land is… : )

    Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat dat samen met zes andere emiraten de Verenigde Arabische Emiraten vormt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top