Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Monique Oudes

‘Door de master begeleidingskunde zijn m’n giftanden getrokken’

Monique Oudes is logopediedocent én coach op de HR. Ze ondersteunt collega’s uit de hele instelling door te luisteren, vragen te stellen en vooral niet te oordelen. En dat gaat steeds beter: ‘Ik vind overal wat van, maar sinds mijn master begeleidingskunde zijn mijn giftanden getrokken’.

‘Veel mensen denken dat coaching adviseren is, maar dat is het expliciet níet. Ik ga uit van wat iemand zelf kan in plaats van dat ik een ander gedrag opleg. Door gesprekken kan je erachter komen wat je belangrijk vindt, waar je aan hecht en op wat voor manier je wilt veranderen. Als je een advies krijgt, ben je vaak al snel geneigd te gaan doen wat een ander belangrijk vindt. En het is de vraag of dat bij je past.

‘Van nature ben ik eigenlijk nogal oordelend. Ik vind overal wat van. Maar door de master begeleidingskunde ben ik milder geworden. Mijn giftanden zijn getrokken en daardoor heb ik meer ruimte voor een ander perspectief. Ik vind nog steeds van alles, maar in gesprekken ben ik bewuster van mijn eigen oordeel en dat parkeer ik wanneer nodig.

‘Ik ga tijdens een coachings-sessie de confrontatie niet uit de weg. Ongemak ook niet. Soms zeg ik tijdens een gesprek ineens dat ik het idee heb dat we ernaast zitten. Eerst ontregel je en dan kijk je hoe iemand daar tegenover staat. Mensen weten heel veel zelf en het is de kunst om ze dat zelf te laten ontdekken. Ik hoef alleen maar te luisteren en vragen te stellen. Daarmee houd ik ze eigenlijk een spiegel voor.

‘Ik leer van de mensen met wie ik werk. Het bevestigt mijn idee dat het leven zo rijk is aan ervaringen. Ik wandel een tijdje met iemand mee en daarna gaat de ander zelf verder. Het contact is dus betrekkelijk kort, maar meestal lukt het me om een relatie aan te gaan. Je kan dit werk alleen maar doen als je, hoe kort ook, oprecht contact hebt.

‘Ik zie kansen om meer begeleidingskundig werk te doen binnen de hogeschool. Vroeger werden vooral externen ingehuurd om samenwerking te bevorderen, maar ik denk dat we binnen de hogeschool de potentie hebben om dat zelf te doen. En binnen mijn opleiding logopedie is een van de pijlers het ontwikkelen van de logopedist als coach. En dat past bij de ontwikkeling in de gezondheidszorg waarin de behandelaars steeds meer de rol van coach vervullen. Er is nog veel werk te doen!’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 26 April 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Door de master begeleidingskunde zijn m’n giftanden getrokken’

  1. Mooi artikel en als collega-coach kan ik aanvullen dat de hogeschool als organisatie teveel mist als HR-begeleidingskundigen niet vaker als interne coaches worden ingezet om HR-collega’s (individueel of in teams) te begeleiden. Wij kennen de context en dat is een voorsprong.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top