Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

58 duizend studenten hebben nog ov-geld tegoed

Gepubliceerd: 12 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws

Tienduizenden studenten die van de zomer onterecht geld hebben betaald voor hun rit met de bus, tram of metro, hebben dat bedrag niet opgehaald bij een kaartautomaat. Het gaat om kleine bedragen, maar de ov-ombudsman trekt toch aan de bel.

Op 16 augustus mochten studenten met een weekabonnement na een lange zomer weer gratis reizen. Maar wie geen saldo op de kaart had staan, kon bij een aantal vervoersbedrijven niet inchecken. Studenten die hun ov-kaart wel hadden opgeladen, moesten gewoon betalen.

Er bleek een fout te zitten in de jaarkalender die de Regisseur Studenten Reisrecht (RSR) aan de vervoerders had geleverd. Bij treinreizen ging het wel goed, omdat de NS van een eigen kalender gebruikmaakt. RSR liet diezelfde dag nog via sociale media weten dat studenten hun geld terug konden krijgen bij de kaartautomaat.

Inspannen

Sindsdien heeft slechts 21 procent van de bijna 73 duizend getroffen studenten de moeite genomen even langs die automaat te gaan, meldt de ov-ombudsman in zijn kwartaalrapportage. Hij vraagt zich af de betrokken instanties wel genoeg hun best hebben gedaan om alle studenten op de hoogte te brengen. Ze moeten zich volgens hem inspannen om iedereen terug te betalen.

RSR, verantwoordelijke voor de fout en de communicatie naar de studenten, zou op dit moment niet weten wat er beter had gekund. ‘We hebben het de studenten zo makkelijk mogelijk gemaakt. Ze hoeven het bedrag niet te declareren, het staat al voor ze klaar. Ze moeten alleen een keer langs de automaat lopen’, aldus een woordvoerder.

Via sociale media en de pers hebben ze er meerdere malen over bericht. Alle studenten persoonlijk bereiken is geen optie, omdat ze niet alle telefoonnummers en e-mailadressen hebben.

Zonde

Grootste probleem lijkt nog de bereidheid van studenten om langs de kaartautomaat te wippen. ‘Het gaat in veel gevallen om kleine bedragen rond 98 cent. Daar lopen studenten niet zo hard voor. Dat geldt overigens niet alleen voor studenten, we zien vaker dat dit soort acties weinig respons oplevert.’

RSR houdt in de gaten of er aan het einde van deze week inmiddels meer geld is teruggevraagd. ‘Het is zonde als het blijft staan. Wij kunnen er ook niets mee. Het is van de student, dus daar moet het weer terecht komen.’ Het bedrag blijft in principe beschikbaar tot de kaart is verlopen.

Tekst: HOP, Melanie Zierse
Foto: Shutterstock

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top