Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Shamli

‘Als je al zo lang zoveel pijn hebt dan breekt dat je ook psychisch, ik had soms heel depressieve dagen’

Shamli (25) studeert sociaal pedagogische hulpverlening en heeft endometriose; een chronische ziekte in de buikholte die veel pijn veroorzaakt. ‘Inmiddels heb ik wel geaccepteerd dat de ziekte altijd een onderdeel van mij zal blijven.’

‘Voordat ik eindelijk werd behandeld voor endometriose heb ik heel veel medicatie gehad om de pijn te verzachten. Paracetamol en ibuprofen werkten op een gegeven moment niet meer dus kreeg ik tramadol voorgeschreven, een morfine-achtige pijnstiller. En later kreeg ik zelfs pure morfine en zware pijnstillers als oxycodon. Met dat spul op kan je niet naar je bijbaantje of aan een verslag werken voor school, want je raakt echt een beetje van de wereld. Ik had alleen geen keuze, de buikpijn was te hevig. Als ik de pijn niet had dan dacht ik soms: stel ik me niet aan? Zit het niet in mijn hoofd? Maar op de momenten dat het er wel was, lag ik echt te kreunen en te schreeuwen in mijn bed.

‘Het begon op mijn veertiende toen ik voor het eerst ongesteld werd. Vanaf dat moment had ik twee jaar lang maandelijks veel pijn. Met veel paracetamol ging het op zich nog wel, maar op mijn zestiende werd het erger. Ik had een cyste in mijn buikholte laten verwijderen en in plaats dat de klachten verdwenen, namen ze juist toe. Ik was net verhuisd en zat op een nieuwe school waar ik nog bijna niemand kende toen ik flauwviel van de pijn op het schoolplein. Zo heftig had ik het nog nooit meegemaakt.

‘Dezelfde dag ben ik naar het ziekenhuis gegaan. De gynaecoloog zag alleen niets bijzonders en raadde me aan om aan de pil te gaan. Het doorslikken van de pil zou de pijn onderdrukken omdat ik dan niet ongesteld zou worden. Een aantal jaar hielp dat wel en kon ik het af met normale pijnstillers.

‘Op mijn twintigste kreeg ik een nieuwe huisarts die mijn klachten wél erkende. Daarvoor werd mijn gevoel dat er écht iets niet goed was altijd een beetje weggeschoven. Het zou bij ‘het vrouw-zijn’ horen, zeiden ze dan. Soms ging ik daardoor aan mezelf twijfelen. De nieuwe arts noemde als eerste endometriose en verwees me wederom door naar een gynaecoloog. Tot mijn teleurstelling zei die ook weer dat er niets bijzonders aan de hand was. Ik moest maar leren leven met het feit dat ik chronische buikpijn had.

‘Ik heb er nog een jaar mee rondgelopen, maar de periodes van pijn duurden steeds langer. Vanaf vorig jaar april had ik bijna iedere dag veel last. Ik ben toen zelf meer informatie over endometriose gaan zoeken en kwam terecht bij een Facebookgroep met lotgenoten. Daar zag ik dat er heel veel vrouwen waren met dezelfde problemen. Ik leerde dat endometriose slecht zichtbaar kan zijn omdat het soms zo dun is als een mensenhaar en ook nog eens doorzichtig. Veel vrouwen worden daarom niet begrepen door normale gynaecologen, want die zien het niet. Ik kreeg uit de groep een lijst met specialisten en het advies om me door een van hen te laten onderzoeken.

‘Ik schreef me in bij HMC Bronovo in Den Haag waar een aparte endometriose-afdeling is. Daar bleek eindelijk dat ik inderdaad endometriose had. De behandeling bestond uit maandelijkse injecties om me in een kunstmatige overgang te brengen. Het maakt de endometriose rustig en ik zou niet ongesteld worden en dus minder last hebben. Drie maanden lang  kreeg ik deze injecties, die best wel heftig zijn; ze worden ook gebruikt bij vrouwen met baarmoederhals- en borstkanker. Zowel lichamelijk als geestelijk heeft dat veel met mij gedaan. Ik had veel last van bijwerkingen, zoals nachtzweten en opvliegers. Het deed ook veel met mijn hormonen waardoor ik last kreeg van stemmingswisselingen. Ik was ook vermoeid en moest tijdelijk stoppen met mijn werk.

‘Na drie maanden ben ik teruggegaan naar het ziekenhuis en werd ik opnieuw onderzocht. Toen is besloten dat ik toch geopereerd moet worden. Dat gaat deze vrijdag gebeuren. Het is een kijkoperatie waarbij ze proberen de verklevingen die ik in mijn buikholte heb, weg te snijden. Als het goed is worden de symptomen daardoor minder en gaat het daarna weer wat beter met mij.

‘Ik hoop dat het allemaal lukt. Voorheen kon ik na een dagje school afspreken met vriendinnen in de stad, maar vooral in het afgelopen jaar werd ik echt supermoe van alles. Ik kon weinig meer en voelde me soms net een oud vrouwtje. Als je al zo lang zoveel pijn hebt, breekt dat je ook psychisch. Ik had soms heel depressieve dagen waarop ik echt niet uit mijn bed kon komen. Het heeft ook invloed op relaties die ik heb. Gelukkig heb ik er nog niet echt vriendinnen door verloren, maar ik weet van veel andere vrouwen dat dat wel is gebeurd.

‘Op mijn werk is er gelukkig veel begrip en op school ook. Serge, de decaan, heeft mij altijd goed geholpen, en ook met deadlines wordt rekening gehouden met mijn situatie. Ik heb mijn eigen studieplan mogen opstellen. Dat vind ik heel chill, het geeft mij ademruimte.

‘Hoe moeilijk het soms ook is, ik probeer er altijd over in gesprek te gaan met mensen die dicht bij mij staan. Mijn moeder, mijn zusje en een goede vriendin zijn hierin heel belangrijk voor mij. Ik werk met jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen, en daar haal ik ook veel positieve energie uit. En het klinkt misschien gek, maar ik heb thuis een konijntje en als ik met haar knuffel voel ik pure blijheid. Ik geloof echt in de therapeutische werking van dieren.

‘Inmiddels heb ik wel geaccepteerd dat de ziekte altijd een onderdeel van mij zal blijven. Ik hoop dat het na de operatie beter wordt, want het afgelopen jaar heeft het mijn leven heel erg beïnvloed. Ik hoop dat ik gewoon verder kan gaan met mijn leven zoals ik had gepland. Dat ik gewoon mijn studie af kan maken en leuk werk kan gaan zoeken.

‘Tegen andere vrouwen die vergelijkbare klachten hebben wil ik graag zeggen: praat erover en schaam je niet. Als je huisarts je niet direct serieus neemt, vraag dan toch naar een doorverwijzing of ga naar een andere huisarts. Want als je drie dagen plat op bed ligt met pijnstillers dan is dat echt niet normaal. Luister naar je lichaam.

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Meer lezen over endometriose kan op de site van de Endometriose stichting. Veel voorkomende symptomen van deze ziekte zijn: Extreme menstruatiepijn, chronische vermoeidheid, pijn in de rug of de benen, lusteloosheid, pijn in het midden van de cyclus, pijn bij ontlasten/plassen tijdens de cyclus, ongewenste kinderloosheid, meerdere miskramen.
Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR?
Gepubliceerd: 25 January 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to ‘Als je al zo lang zoveel pijn hebt dan breekt dat je ook psychisch, ik had soms heel depressieve dagen’

  1. Fijn dat je je verhaal wilt delen. Ik wens je veel sterkte met de operatie en hoop dat je klachten hierdoor afnemen.

  2. Helaas heel herkenbaar. Bij mij veels te laat ontdekt en jaaaren lopen’rommelen’… totdat ik nieuwe huisarts zocht en figuurlijk met de vuisten op tafel ging en aangaf wat de symptomen waren en zei dat ik het zat was onder het kopje “psychisch” te vallen!!!! Hij liet me helemaal uitpraten. Dacht 3 sec na en zei: ik denk dat jij endometriose hebt….
    En toen ging het balletje rollen!…

  3. Stoer dat je dit durft te delen! Heel veel sterkte Shamli!

  4. Heel veel succes met je operatie. Ik hoop dat het daarna beter met jou zal mogen gaan. Liefs van een endo-sister.

  5. Heel veel sterkte, doorzettingsvermogen en kracht voor je operatie. Het gaat je lukken. Het moeilijkste ligt achter je. Good luck!

  6. Dankje voor de lieve reacties mensen, inmidds is de endometriose stabiel bij mij.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top