Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Brand op dak RDM Campus, blusboot ingezet

Gepubliceerd: 26 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De brandweer is vanmiddag uitgerukt voor een brand op het dak van het innovation dock op RDM Campus, het onderwijsgebouw van de Hogeschool Rotterdam in de haven. Er is niemand gewond. Het pand is geëvacueerd en er is sein brand meester gegeven.

Om 13.45 uur vanmiddag kreeg de brandweer melding van een uitslaande brand op het dak van RDM Campus. De brandweer heeft vijf blusvoertuigen ingezet. Ook waren er twee commandoboten met blusfunctie van het Havenbedrijf Rotterdam ter plaatse. Een daarvan is ingezet.

Medewerkers van de hogeschool die in het naastgelegen oude RDM-hoofdkantoor werken, zagen de brand snel groter worden. Frank van der Zwan, communicatieadviseur van RDM Centre of Expertise, zat op de eerste verdieping met zijn neus boven op de brand. Van der Zwan: ‘Om 13.40 uur zag mijn collega die een werkplek aan het raam heeft, rook en vlammen op het dak. Zij heeft toen gelijk alarm geslagen. De brand ontwikkelde zich snel. Er was veel pikzwarte rook langs de dakrand en op het dak, en er schoten vlammen omhoog. Een heftig gezicht.’

Het pand werd vervolgens geëvacueerd en was al leeg voor de brandweer arriveerde. Er zouden ongeveer 150 studenten van automotive in het gebouw aanwezig moeten zijn geweest tijdens de brand, aldus de voorlichter van de Hogeschool Rotterdam. Er waren onder andere tentamens en assessments gaande in het gebouw die op een ander moment zullen moeten worden ingehaald.

Van der Zwan: ‘De huismeesters reageerden alert en hadden iedereen snel buiten. De studenten en medewerkers werden daarna door de politie via afzetlinten op afstand gehouden.’ Een van de boten van het Havenbedrijf begon als eerste met blussen, zagen de medewerkers van RDM CeO.  ‘Daarna kwam de brandweer erbij en hadden ze het snel onder controle.’

Twittergetuigen plaatsten al na een kwartier foto’s van de blusboten bij de brand:

Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio varen deze boten altijd in de haven rond en kunnen ze daardoor zo snel ter plaatse zijn.

Het sein brand meester is inmiddels gegeven. Studenten mogen onder begeleiding in groepjes het pand in om spullen te halen. Wat de schade is voor het gebouw en de bezittingen van studenten en medewerkers, is nog niet bekend. Ook is onduidelijk of het onderwijs morgen kan worden hervat. Hetzelfde geldt voor de ‘magical tour’ die volgende week staat gepland in verband met het tienjarig bestaan van RDM Rotterdam. Hierover wordt momenteel door het crisisteam van de HR overleg gevoerd.

Tekst: Olmo Linthorst & Esmé van der Molen
Beeld: Frank van der Zwan

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top