Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Student hoeft toch geen ontslag te nemen

Gepubliceerd: 18 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de duale variant van de opleiding bedrijfskunde wilde een student afstuderen bij het bedrijf waar hij in dienst was. Maar de HR stopte met de duale variant. De student moest overstappen naar de voltijdopleiding – die vervolgens zijn afstudeerbedrijf afkeurde.

Beeld van vrouwe justitia

Klacht van: duale student bedrijfskunde
Over: afgekeurd afstudeerbedrijf
Uitspraak: gegrond

Het bewuste besluit van de opleiding en de examencommissie heeft grote gevolgen voor de zevendejaars. Als hij wil afstuderen, zal hij ontslag moeten nemen en op zoek moeten gaan naar een afstudeerbedrijf dat wel wordt goedgekeurd.

De student verbaast zich erover dat het bedrijf dat zeven jaar geleden werd goedgekeurd, nu volgens de opleiding niet geschikt is. Hij is hier al vier jaar over in discussie en is nu naar het college van beroep voor de examens gestapt.

Module pas over driekwart jaar aangeboden

Naast het probleem met zijn afstudeerbedrijf, speelt er nog een ander issue. Aan het begin van dit studiejaar bood de HR de groep duale studenten nog de mogelijkheid om ‘oude stijl’ af te studeren. De student kwam daar niet voor in aanmerking, omdat hij een voorwaardelijke module niet had gehaald. Deze module moest behaald zijn om te mogen starten met afstuderen. Op het moment dat de beroepszaak diende, werd de module pas driekwart jaar later aangeboden waardoor de student een nog grotere studievertraging zou oplopen.

Student mag toch meteen met scriptie beginnen

Tijdens de zitting van het college van beroep komt er alsnog een oplossing. De examencommissie doet water bij de wijn: de student mag meteen met zijn scriptie beginnen, bij zijn eigen werkgever. Hij moet op een later moment nog wel de eerdergenoemde module halen.

Het college van beroep stelt de student sowieso in het gelijk omdat de examencommissie volgens het college onvoldoende had meegewogen dat de student ‘geen studeerbaar programma heeft’. Hij had tenslotte driekwart jaar moeten wachten voordat hij aan zijn scriptie kon beginnen.

Verder heeft de examencommissie, volgens het college van beroep, onvoldoende gemotiveerd waarom de afstudeerder een ander bedrijf moest zoeken, ‘terwijl deze eis voor de appellant vergaande consequenties (ontslag moeten nemen, red.) heeft’.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Katja Hermann

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top