Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Toch niet opnieuw op stage na onvoldoende

Gepubliceerd: 4 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student communicatie en multimedia design (cmd) krijgt tot twee keer toe een onvoldoende voor haar stageverslag en moet daarom nog een keer op stage. Dat laatste weet ze echter te voorkomen nadat ze een klacht indiende bij het college van beroep van de HR.


Klacht van: student cmd
Over: goedkeuring leerdoelen
Uitspraak: gegrond

De benadeelde student is van mening dat de begeleiding gedurende haar stage onduidelijk en onvoldoende richtinggevend was. Ook over de feedback van haar docent was ze ontevreden. Bovenal zijn haar leerdoelen nooit goedgekeurd waardoor ze zich daar tijdens haar stage zorgen over maakte.

Pas nadat de student het cijfer voor haar stageverslag ontvangt (een onvoldoende), krijgt ze van de examinator te horen dat ze zich teveel heeft gericht op het formuleren en verbeteren van de leerdoelen en te weinig aan haar competenties heeft gewerkt. Volgens de student had haar docent het juist veel over de leerdoelen en veel minder over de competenties.

‘Geen formele goedkeuring’

De examencommissie stelt in haar verweer dat het bij het goedkeuren van leerdoelen in de praktijk niet om een formele goedkeuring gaat. ‘Er is geen sprake van een zwart-op-wit goedkeuring door middel van – bij wijze van – een stempel voor akkoord’. De ‘goedkeuring’ gaat in overleg met de docent en het stagebedrijf.

Het college van beroep wijst echter op een passage uit de stagehandleiding waarin de voorwaarde staat dat de stagecoördinator akkoord moet hebben gegeven op de leerdoelen. Vanwege het ontbreken van goedgekeurde leerdoelen, vindt het beroepscollege het aannemelijk dat de student zoekende bleef naar het ontwikkelen van die leerdoelen. De student is daarom benadeeld.

Het college van beroep vindt het ‘niet onredelijk’ als de student nog een kans krijgt om haar stageverslag te verbeteren zodat ze, bij een voldoende voor dat verslag, niet opnieuw op stage hoeft.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top