Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerste Kamer blijft kritisch over hogere studierente

Gepubliceerd: 28 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het zal er volgende week om spannen: stemt de Eerste Kamer voor of tegen de renteverhoging op studieleningen? Een meerderheid is nog niet overtuigd en vreest dat de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar komt.

Gisteren boog de senaat zich over het wetsvoorstel om de rente op studieschulden te verhogen. Het kabinet wil de rente koppelen aan de 10-jaarsrente op staatsleningen. Oud-studenten met een gemiddelde lening (21 duizend euro) en een bovenmodaal inkomen, betalen dan per maand ongeveer 12 euro extra aan rente, ruim 5.000 euro in totaal voor wie 35 jaar lang aflost. Het plan moet de schatkist uiteindelijk zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Mentale druk door leenaversie

Het voorstel werd met de kleinst mogelijke meerderheid door de Tweede Kamer geloodst en bij senatoren overheerst twijfel. Regeringspartij CDA vindt het terecht dat de minister de terugbetaalvoorwaarden ‘sociaal’ noemt. Die zullen door het wetsvoorstel ook niet veranderen. Maar de fractie wil, net als de ChristenUnie, zeker weten dat de toegankelijkheid van het onderwijs niet in gevaar komt en verlangt een betere motivatie van minister Van Engelshoven. Pas daarna zal de fractie haar standpunt bepalen.

D66 deelt die zorgen. Senator Rinnooy Kan vreest dat leenaversie of schuldangst een negatief effect kunnen hebben op zowel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs als het mentale welzijn van studenten. Juist kinderen uit armere gezinnen zouden hier de dupe van zijn. D66 wil dat de minister onderzoekt wat de effecten van het wetsvoorstel zijn.

Voor welk probleem is het een oplossing?

Ook ex-VVD-senator Duthler is kritisch: ‘Voor welk probleem moet dit wetsvoorstel een oplossing bieden?’ Ze begrijpt niet waarom de renteverhoging enkel bedoeld is om de staatskas te spekken, en studenten er niet van profiteren. Ook wijst ze erop dat de rente op dit moment historisch laag is; ze vreest dat die de komende jaren zal stijgen. Heeft de minister hier rekening mee gehouden, wil Duthler weten.

Regeringspartij VVD is wel positief over het voorstel. Senator Bruijn vindt het belangrijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Daar hoort iedereen volgens hem aan bij te dragen, ook de hoogopgeleide en meest kansrijke groepen. ‘De regering eet dat geld niet op en tovert het ook niet weg, maar geeft het terug.’ Volgens hem kan iedereen zo meeprofiteren van een lastenverlichting.

Vanavond reageert de minister op de laatste vragen. Op 4 juni volgt de stemming.

HOP, Inge Schouten

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top