Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Iets minder studentenstops in hbo

Gepubliceerd: 28 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal hbo-opleidingen met een numerus fixus neemt volgend studiejaar af van 39 naar 37. De Hogeschool Rotterdam ging van 6 naar 5 ‘begrensde’ opleidingen. Tegen de verwachting in geldt er nog steeds een numerus fixus bij de voltijdopleiding medische hulpverlening.

Hogescholen hielden de toestroom bij medische hulpverlening laag nadat er grote problemen waren ontstaan met studenten die geen stageplaats konden vinden. Dat leidde destijds tot studievertraging en rechtszaken om een schadevergoeding. De functie werd aanvankelijk niet officieel erkend in het BIG-register, waardoor medische hulpverleners bepaalde handelingen niet zelfstandig mochten uitvoeren. Toen het beroep in 2016 uiteindelijk alsnog werd geregistreerd, was de verwachting dat er meer stageplaatsen zouden komen en de instroom kon stijgen.

Fixus eraf bij deeltijd medische hulpverlening

Maar dat blijkt drie jaar later maar beperkt het geval. De studentenstop is nog steeds van kracht bij de hogescholen van Rotterdam, Utrecht en Arnhem en Nijmegen. Rotterdam laat wel de restricties varen bij de deeltijdopleiding (voorheen 25 plaatsen).

Ondanks groeiende tekorten in de zorg blijft het vinden van stages een ‘weerbarstig vraagstuk’, aldus een woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam. Ze hoopt dat nieuwe afspraken met zorginstellingen meer plekken zullen opleveren. Volgens de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen speelt ook mee dat er in de ziekenhuizen niet genoeg mensen zijn om veel stagiairs te begeleiden.

Meeste studentenstops bij fysiotherapie

Het totale aantal numerus fixus-opleidingen in het hbo neemt volgend studiejaar nauwelijks af, blijkt uit de meest recente lijst. Verdwenen zijn de studentenstops bij de voltijdopleidingen biologie en medisch laboratoriumonderzoek aan Avans Hogeschool en toegepaste biologie aan HAS Hogeschool. De studie tandprothetiek aan de Hogeschool Utrecht is juist aan het lijstje toegevoegd. De hbo-studie fysiotherapie kent nog altijd de meeste studentenstops: zes van de tien bekostigde opleidingen hebben er een. Mondzorgkunde en toegepaste psychologie volgen met elk vier stops.

 

Opleidingen HR met numerus fixus Aantal 2019/20 Aantal 2020/21
Biologie en medisch laboratoriumonderzoek 175 175
Industrieel Product Ontwerpen 100 120
Medische hulpverlening 40 40
Medische hulpverlening deeltijd 25 onbeperkt
Fysiotherapie 200 200
Verloskunde 60 60
(bron: studiekeuze123.nl)

Kritiek op studentenstops

Er is veel kritiek op studentenstops. Ze zouden de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar brengen en in het nadeel zijn van jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond of laagopgeleide ouders. Minister Van Engelshoven wil er daarom strenger op toezien en het recht krijgen om een numerus fixus te weigeren.

Ook bij de universiteiten is er maar een kleine afname te zien: van 58 naar 55. Er is nog altijd veel belangstelling voor psychologie, en dus zijn er daar drie stops bijgekomen. Twee van de vier technische universiteiten (Eindhoven en Wageningen) schrappen of verruimen hun numerus fixus vanwege de extra investeringen van het kabinet in bètatechniek. De TU Delft heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig om de jarenlange ‘onderfinanciering’ in te lopen en wil de beperkingen daarom nog niet wegnemen.

De hogescholen hebben nog tot 1 december de tijd om een numerus fixus aan te melden, maar in de praktijk gebeurt dat zelden op het laatste moment.

Tekst: HOP, Melanie Zierse
Illustratie: Aileen Melief

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top