Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer selectie aan de poort? ‘Alleen waar nodig, anders vooral niet doen’

Gepubliceerd: 20 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Kamerleden zijn kritisch over het AWTI-advies dat universiteiten en hogescholen meer ruimte moeten krijgen om te selecteren aan de poort. ‘Selecteer alleen waar nodig, anders vooral niet doen’, nuanceerde de adviesraad gisteren.

Het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek behoort nu nog tot de wereldtop, maar dat dreigt te veranderen, stelde de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) vorige week. ‘We zien beren op de weg en er zijn kapers op de kust’, herhaalde voorzitter Uri Rosenthal gisteren tijdens een ‘technische briefing’ aan de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer.

Instellingen moeten zich sterker profileren

Om de toenemende mondiale concurrentie het hoofd te kunnen bieden moeten instellingen zich sterker profileren. Dat is een van de kernpunten van het advies. Ook moeten ze beter gaan samenwerken. Die oproep is niet nieuw, aldus AWTI-raadslid Sjoukje Heimovaara. ‘Maar we zien dat die simpele aanbeveling niet tot een meer geprofileerd stelsel heeft geleid, het is juist eenvormiger geworden.’

Geef hogescholen en universiteiten daarom meer mogelijkheden om te selecteren aan de poort, bepleit de AWTI. Op die manier kunnen zij hun studentenstroom beter sturen en zo het beoogde profiel realiseren. Dat deel van het advies kon D66 niet goed begrijpen. Minister van Engelshoven liet begin deze week ook al weten daar niets in te zien. ‘Is er gekeken naar de mogelijk negatieve gevolgen van selectie?’, vroeg GroenLinks.

Niet onbedoeld gaan selecteren ‘tegen bepaalde diversiteit’

Er moeten zeker de nodige kanttekeningen worden geplaatst, reageerde Heimovaara. ‘Selecteer alleen waar nodig, anders vooral niet doen.’ Dat klinkt al een stuk minder stellig, merkte GroenLinks op. Instellingen moeten volgens het AWTI-raadslid uitkijken dat ze niet onbedoeld gaan selecteren ‘tegen bepaalde diversiteit’. Maar ze benadrukte dat er wel degelijk goede selectiemethoden zijn.

Moeten we het eindoordeel niet bij de student zelf laten, wilde GroenLinks weten. De partij pleit voor goede voorlichting en matchingsgesprekken, in plaats van strengere selectie. Heimovaara vindt allebei verstandig. ‘Feit blijft dat er een grote uitval is bij diverse studies en dat komt doordat studenten op die leeftijd nog geen goede indruk hebben wat ze willen en kunnen. Ik denk dat we hen moeten helpen en beschermen.’

Hogescholen moeten niet op universiteiten willen lijken

De verschillen tussen hbo en wo mogen volgens de AWTI ook worden aangescherpt. Hogescholen moeten niet op universiteiten willen lijken en zich vooral richten op beroepsgericht onderwijs. Dat kunnen zij nog veel sterker neerzetten dan ze nu doen, aldus de adviesraad. Maar als je die lijn doortrekt, moeten studies voor tandheelkunde, arts of jurist dan op hun beurt ook niet weg bij de universiteiten? ‘Nee’, zei voorzitter Rosenthal. ‘Zo scherp willen we niet slijpen. We moeten recht blijven doen aan tradities die zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld.’

HOP, Melanie Zierse

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top