Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nibud: Student leent minder geld na goede informatie

Gepubliceerd: 17 December 2019 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten gaan minder lenen bij DUO als ze precies weten hoe hoog hun studieschuld wordt en hoe lang ze moeten terugbetalen. Dat meldt het Nibud na een onderzoek onder 50 duizend studenten.

De voorlichting van DUO blijft een heet hangijzer: weten studenten wel waar ze aan beginnen als ze geld lenen? Studentenbonden blijven jaar in jaar uit hameren op het belang van betere informatie.

Er is al van alles bedacht. Wie een studielening afsluit, kan bijvoorbeeld een rekenhulp gebruiken: dan vertelt DUO wat je schuld is en hoe lang je zult moeten terugbetalen. Maar je kunt die stap ook overslaan.

Voorlichting kan volgens Nibud beter

Kan de voorlichting misschien beter, vroegen het ministerie van Onderwijs en DUO zich af. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) mocht het uitzoeken. En jawel, het kan inderdaad beter.

Maar liefst 50 duizend studenten met een studielening zijn in het onderzoek betrokken: 40 duizend van hen kregen een speciale e-mail of een papieren brief met een verwijzing naar een extra fraaie rekenhulp. De rest viel in de controlegroep en kreeg geen bericht.

In die nieuwe rekenhulp konden ze met schuifjes van alles variëren: minder lenen, sneller aflossen enzovoorts. In een oogopslag zagen ze de gevolgen. Vervolgens pasten ze net iets vaker hun lening aan. Veel scheelt het niet: het ging van 11 procent in de controlegroep naar zo’n 12,5 procent in de extra voorgelichte groepen.

Minder lenen dankzij nieuwe rekenhulp

Opvallend is vooral dat deze studenten minder gingen lenen. Ze verlaagden hun lening met gemiddeld 57 à 67 euro per maand. In de controlegroep zaten natuurlijk ook studenten die uit zichzelf minder wilden lenen, maar dan ging het gemiddeld om slechts 24 euro.

Dus goede voorlichting helpt. Is dat geen open deur? ‘Misschien wel’, zegt een woordvoerder van het Nibud. ‘Maar de voorlichting kan dus beter. Als studenten zien dat ze tot hun zestigste moeten terugbetalen en wat ze dan per maand kwijt zijn, dan denken ze kennelijk toch iets beter na.’

DUO vindt het onderzoek interessant en neemt het ter harte, zegt een woordvoerder. Het is natuurlijk niet voor het eerst dat er aanpassingen zijn gedaan om studenten te bewegen tot bewuste keuzes.

Vroeger konden studenten bijvoorbeeld aanvinken dat ze het maximale bedrag wilden lenen. Dat vinkje is weggehaald. Als je je lening wijzigt, zie je ook altijd een pop-up naar de huidige, minder geavanceerde rekenhulp.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top