Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuw RIVM-onderzoek naar studiestress

Gepubliceerd: 2 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws

Minister Van Engelshoven hoopte dat het recente RIVM-rapport over studentenwelzijn duidelijk zou maken waarom studenten stress ervaren. Dat bleek niet het geval en daarom komt er een vervolgonderzoek.

Studenten zouden steeds meer last hebben van stress en burn-outklachten, bleek uit een stroom van alarmerende berichten. Maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kon dit na onderzoek niet beamen. In het onlangs gepubliceerde rapport over de mentale gezondheid van jongeren constateert het RIVM dat het aantal 18- tot 25-jarigen met psychische problemen slechts ‘heel licht’ is gestegen. Maar of dat komt door bijvoorbeeld prestatiedruk, sociale media of het leenstelsel is op basis van de huidige cijfers niet te zeggen.

Meer stress onder jongeren? RIVM kan het niet aantonen

Onvergelijkbaar

Jammer, vindt minister Van Engelshoven. Ze hoopte meer te leren over de factoren die stress veroorzaken, herhaalt ze in antwoord op Kamervragen. Ze had het RIVM gevraagd om bestaande gegevens naast elkaar te leggen. Maar die konden niet vergeleken worden omdat de verschillende onderzoeken vaak andere meetinstrumenten en begrippen gebruikten.

Daarom zet ze het RIVM opnieuw aan het werk. Op aandringen van de Kamer komt er een kwantitatieve nulmeting die wel tot bruikbare gegevens zal leiden. Dit najaar gaan de onderzoekers met allerlei partijen om tafel om een aanpak en één helder begrippenkader af te spreken. Volgend jaar start het onderzoek en worden de resultaten verwacht.

Tweede Kamer gaat onderzoek doen naar studentenstress

Studentenpsychologen

Volgens GroenLinks en ChristenUnie zijn er nu al veel aanwijzingen dat jongeren gebukt gaan onder psychische problemen. Ze wilden van de minister weten wat ze in afwachting van het RIVM-onderzoek gaat doen. Er wordt al hard gewerkt, stelt Van Engelshoven. Een aantal instellingen doet zelf onderzoek en informeert de studenten over stress. De werkgroep Studentenwelzijn denkt na over oplossingen en ook het ministerie van Volksgezondheid laat een vervolgonderzoek doen.

Of er voldoende studentenpsychologen in het hoger onderwijs zijn, kan de minister niet zeggen. Het expertisecentrum Handicap + Studie zoekt dat nu uit. In augustus verwacht ze de resultaten. Van Engelshoven ziet vooralsnog geen reden om extra geld vrij te maken voor betere studentenbegeleiding.

HOP, Inge Schouten

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top