Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Overtref jezelf – en nu echt

Gepubliceerd: 5 December 2019 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Vivian

‘Overtref jezelf? M’n neus!’, dat is wat veel studenten denken bij de slogan van de Hogeschool Rotterdam. En heel gek is dat niet: tussen de stress van tentamens, deadlines en aanwezigheidsplicht raak je jezelf eerder kwijt dan dat je een nieuwe en verbeterde versie van jezelf vindt.

Laten we eerlijk zijn: wat herinner jij je straks nog, als je studie achter je ligt? Je Osiris-cijferlijst en je aanwezigheidspercentage? Of neem je dan heel andere dingen mee?

Studiesucces heeft volgens mij helemaal niets te maken met alles acen wat er maar te acen valt. Het is veel meer een soort game, waarbij de cijfers bonuspunten zijn terwijl je vooral bezig bent met het vrijspelen van nieuwe skills en hints die je helpen bij het schrijven van je eigen handboek voor Het Leven en De Buitenwereld.

Studeren is meer dan de vakken en het studievoortgangsoverzicht. Je leert jezelf kennen: wat betekent hard werken voor jou? Hoe krabbel je weer overeind na een tegenslag en wat drijft je om dan te blíjven doorgaan? Misschien laten je cijfers te wensen over, maar kom je er wél achter wat jouw kijk is op het beroep dat je wilt gaan uitoefenen en wat voor professional je wilt zijn. Misschien ontdek je nieuwe interesses, leer je om hulp vragen of uit je schulp kruipen, met stress omgaan, je grenzen oprekken en bewaken…

Studiesucces gaat uiteindelijk niet om je studie in vier jaar halen of met de hakken over elke mogelijke sloot komen. Waar het om draait, is dat jij alles uit je studie haalt wat er voor jou in zit, en dat je leert wat het voor jou betekent om jezelf écht te overtreffen. Dat is meer waard dan welk diploma dan ook.

Deze blog is geschreven voor het Profielen Studiesucces magazine: 

In het nieuwe Profielen Magazine lees je alles over studiesucces

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Overtref jezelf – en nu echt

  1. wat betekent hard werken voor jou? Hoe krabbel je weer overeind na een tegenslag en wat drijft je om dan te blíjven doorgaan? Het enige vak dat daar echt aandacht aan besteed is SLC. Maar omdat daar ook studiepunten tegenoverstaan ben je eigenlijk meer bezig je SLC’er te overtuigen dat je jezelf hebt uitgevonden dan dat je dat ook echt doet.

  2. @sven Ik denk dat teruggekoppeld word naar het algehele leerproces van een opleiding, niet dat je een boekje krijgt met ‘wat is hard werken’ of een vak. De persoonlijke ontwikkeling die je zelf doormaakt (zonder de slc verslagen) in de jaren die je studeert en dus ontwikkelt.

  3. een reactie als docent: het is geweldig om te zien hoe studenten in staat zijn om te leren, feedback te (durven) geven, te ontvangen, en te verwerken. Voor mij als docent is de grootste beloning als een student onzekerheid weet om te zetten in leergierigheid, want onzekere studenten staan open om te leren, om feedback te accepteren, om (onder)zoekend in de les en in de stage te staan. Kortom: om zichzelf te overtreffen! Hoe onzekerder je jezelf voelt, hoe sterker je bent om jezelf te overtreffen…. Ontdek de kracht van onzekerheid, en overtref jezelf.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top