Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

R’Cruit koppelt werkgever en internationale student

Gepubliceerd: 14 November 2019 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Nieuws

In Amsterdam tref je steeds meer Engelstalig horecapersoneel, vaak internationale studenten die naast hun studie wat proberen bij te verdienen. R’cruit wil internationale studenten ook in Rotterdam aan Engelstalige bijbanen helpen. Het studentenbedrijf draait mee in de incubator van de HRBS.

Alex Hoogenbosch (l) en Dave van Eijmeren.

Uit diverse onderzoeken kwam naar boven dat het vinden van een Engelstalige bijbaan knap lastig is in Rotterdam, terwijl de stad ongeveer 9.000 internationale studenten telt. HR-studenten Alex Hoogenbosch en Dave van Eijmeren, riepen daarom ViviRdam in het leven. Hun start-up moet internationale studenten helpen met het Nederlandse papierwerk, de zoektocht naar een bijbaan en het vinden van geschikte woonruimte.

De twee studenten ondernemerschap & retail management begonnen dit initiatief in mei van dit jaar. Uiteindelijk bleek hun initiatief zo succesvol dat ze de HR-incubator in mochten, een verzameling van succesvolle start-ups van studenten van de Hogeschool Rotterdam Business School (HRBS).

Vanuit de incubator worden de studenten begeleid en mogen ze deelnemen aan workshops die hun onderneming verder moeten helpen.

Vanuit de incubator worden de studenten begeleid en mogen ze deelnemen aan workshops die hun onderneming verder moeten helpen. Deze doorontwikkeling zorgde ervoor dat Alex en Dave een andere weg insloegen; ze focussen zich nu helemaal op de studentenbijbanen. Dat ging gepaard met een re-branding, een nieuwe naam en een nieuwe website, die afgelopen week online ging.

Van ViviRdam naar R’Cruit

Zo is ViviRdam omgetoverd in R’Cruit, een uitzendbureau dat de internationale student helpt bij het vinden van een geschikte bijbaan in Rotterdam. ‘Met veel kennis van de Rotterdamse arbeidsmarkt en het Nederlandse integratieproces, proberen wij contacten te leggen tussen werkgevers en internationale studenten’, aldus co-oprichter Alex. ‘We streven naar een goede persoonlijke match tussen student en werkgever. Met onze dienst proberen wij direct twee problemen op te lossen: de gemotiveerde internationale student van een bijbaan voorzien en het grote personeelstekort in de horeca aanpakken.’

Naast de horeca is R’Cruit overigens ook actief in andere branches zoals de IT en de retail. ‘Daar vind je vaak bijbaantjes waar weinig contact wordt gemaakt met klanten. Denk hierbij aan het bezorgen van boodschappen of op festivals staan’, legt co-oprichter Dave uit.

Ze komen via verschillende kanalen met potentiële kandidaten in contact. ’De buitenlandbureaus van de HR en de EUR helpen ons, maar we doen ook ludieke ‘guerrilla-acties’, we flyeren en gaan ook adverteren. Zodra een student zich aanmeldt kijken we naar de wensen en eisen van zowel de werkgever als de student.’ Als er een match is, wordt een student vaak als tijdelijke medewerker of oproepkracht aangenomen.

Tijd voor een omslag

R’Cruit heeft op dit moment een pool van ongeveer dertig internationale studenten. Een deel van deze studenten is op reguliere basis aan het werk bij twee verschillende partners. Daarnaast is de start-up in onderhandeling met een marketingresearchbedrijf dat een constante stroom internationale studenten nodig heeft. Wanneer dit rond is worden hiermee elke maand acht tot tien nieuwe studenten aan een bijbaan geholpen.

‘Veel bedrijven hebben geen zin in al het papierwerk.’

Volgens Alex en Dave moet het aantal vacatures snel omhoog en wordt het tijd dat er in Rotterdam een omslag wordt gemaakt als het gaat om bijbaantjes voor internationale studenten. ‘Veel bedrijven zitten nog niet te wachten op Engelstalige werknemers, terwijl dit in grote steden vrij normaal aan het worden is. Daarnaast hebben veel bedrijven geen zin in al het papierwerk.’

Tekst: Asli Kösker
Foto: via R’Cruit

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top