Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rutte: Leenstelsel pas onderwerp bij verkiezingen 2021

Gepubliceerd: 23 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Premier Rutte is duidelijk: het kabinet wil niet morrelen aan het leenstelsel. Wel is er mogelijk nog wat geld over om het lerarentekort aan te pakken.

Hij heeft ‘met grote interesse’ geluisterd naar de verschillende opvattingen over het leenstelsel, maar Rutte zelf ging op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen niet overstag. De premier houdt vast aan de afspraken van het regeerakkoord, en dus aan het leenstelsel.

Een dag eerder werd uit de debatten over de begroting die het kabinet op Prinsjesdag heeft ingediend duidelijk dat zijn coalitiepartners CDA en ChristenUnie wel al om tafel willen zitten om te praten over een alternatief. Rutte vindt dat iets voor de verkiezingscampagne in 2021. ‘Dan is het toch spijtig dat de politiek sensitieve antenne van de minister-president hem hier in de steek laat’, reageerde DENK-fractievoorzitter Kuzu.

Wel geld voor lerarentekort

Wel deed de premier een voorzichtige toezegging dat hij extra geld wil uittrekken om het lerarentekort tegen te gaan in het basisonderwijs. ‘Het kabinet is bereid om in de komende weken te bezien of er voor 2020 nog extra incidenteel geld beschikbaar is voor het oplossen van urgente knelpunten’, zei Rutte. Hij kon geen bedragen noemen. Wel stelt de premier een eis: er moet eerst een cao komen voor de basisschoolleraren.

Investeringsfonds

Hij benadrukte dat die salarissen niet worden betaald uit het investeringsfonds voor kennis en innovatie waar het kabinet aan werkt. Hoe kan het onderwijs dan wel van dat fonds profiteren, wilden onder meer de ChristenUnie en D66 weten. ‘Kunnen bijvoorbeeld een mbo en een technische universiteit, die samen met een bedrijf uit de regio een goed plan hebben voor het verdienvermogen in die regio, straks een gezamenlijk voorstel doen bij het kabinet om investeringen te krijgen?’, vroeg D66-fractieleider Rob Jetten.

Daar kon Rutte nog geen antwoord op geven. Hij durfde geen voorbeelden te noemen, maar kon alleen zeggen dat het niet-reguliere en niet-structurele projecten zijn die bijdragen aan het verdienvermogen. Iedereen kan ideeën pitchen, die vervolgens door een onafhankelijke partij worden getoetst. ‘Daar moet je heel strak in zijn, omdat je moet voorkomen dat lobby’s en hobbyisme er met het geld vandoor gaan’, aldus de premier.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver vroeg de dag ervoor of het kabinet de verschuiving van geld naar de technische universiteiten vanwege het investeringsfonds ‘on hold’ kon zetten, maar daar kwam Rutte niet op terug.

Tekst: HOP, Melanie Zierse

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top