Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Medezeggenschap blokkeert afschaffen bindend studieadvies Windesheim

Gepubliceerd: 6 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws

Hogeschool Windesheim houdt vast aan het bindend studieadvies. De medezeggenschap ziet niets in het plan van het bestuur om het bsa definitief van tafel te vegen, maar staat wel open voor nieuwe vormen van flexibel studeren.

De hogeschool experimenteert sinds vorig jaar met flexstuderen. Daarin bepalen studenten hun eigen studietempo en betalen ze collegegeld per studiepunt. Alleen ouderejaars mogen aan dit experiment meedoen, maar de hogeschool wil dat nu ook voor eerstejaars mogelijk maken. Minister Van Engelshoven vindt dat een goed plan.

In het verlengde daarvan wil het bestuur van Windesheim af van het bindend studieadvies. Nu hebben eerstejaars 54 studiepunten nodig om door te stromen naar het tweede jaar. Het voorstel van het bestuur kent ook een norm, van 45 punten. Wie die haalt, mag direct aan de hoofdfase beginnen, maar studenten met minder punten hoeven niet te vertrekken. Dat plan is nu definitief van tafel, meldt hogeschoolblad Win’.

Visionair

De medezeggenschapsraad sprak vorige week voor het eerst formeel over het idee om het bsa af te schaffen, een uitgewerkt voorstel lag niet op tafel. Volgens cmr-voorzitter Cor Niks was er te weinig draagvlak voor het plan. ‘Het is een visionair gedachtegoed dat voor ons niet voldoende is onderbouwd.’

Het bsa zou al in september worden afgeschaft. Dat ging de medezeggenschap te snel. Het plan had te weinig oog voor de effecten. Ook was onvoldoende onderzocht of de opleidingen goed waren voorbereid, aldus Niks.

Docenten hadden onder meer vragen over de vollere lokalen als meer studenten eerstejaarsvakken volgen. Ook studenten zelf stonden niet te juichen. Niks: ‘Zij vertelden ons dat het bsa hen juist helpt om serieus te studeren.’

Spelregels

Hij erkent dat flexstuderen ingewikkeld wordt met een bsa. De medezeggenschap staat open voor nieuwe experimenten met flexibel onderwijs en wil de bewegingsruimte voor studenten best verder oprekken. Maar spelregels zijn wel belangrijk, zeker voor eerstejaars, vindt Niks.

Die moeten volgens hem niet te veel te kiezen hebben. Niks: ‘Eerstejaars hebben een zachte landing in het hbo nodig en de juiste begeleiding bij het maken van keuzes. Het is helemaal niet gek als studenten in het eerste jaar wat regels hebben om zich aan op te trekken.’

Tekst: HOP, Inge Schouten
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top