Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Twee campagnes tegen het leenstelsel

Gepubliceerd: 17 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Coalitie-Y, een verzameling jongerenorganisaties en politieke partijen, eiste gisteren in haar Jongerenmanifest dat de basisbeurs terugkeert. Vandaag lanceerden de LSVb en FNV Young & United een eigen campagne tegen het leenstelsel. Is één actie niet genoeg?

De inkt van het manifest van jongerenbeweging Coalitie-Y is nog maar net droog of de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt al weer met een campagne op de proppen. Ook ditmaal met de boodschap: voer de basisbeurs opnieuw in, compenseer pechstudenten en haal het geld daarvoor niet uit de onderwijsbegroting.

Geen garantie

De LSVb slaat de handen ineen met vakbond FNV. ‘Met alle toezeggingen en ambities van de politieke partijen lijkt haast wel alsof de afschaffing van het leenstelsel een feit is. Maar eerder is gebleken: beloften uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’, aldus de bonden in een verklaring.

Ze zijn blij dat inmiddels acht politieke partijen (ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, 50Plus, PvdD, SGP en Denk) zich hebben aangesloten bij het manifest van Coalitie-Y, waar ze zelf ook deel van uitmaken. Maandag overhandigde de jongerenbeweging het document aan minister-president Mark Rutte. Naast de afschaffing van het leenstelsel, vragen ze in tien punten onder andere aandacht voor de prestatiedruk, onzekerheid op de arbeidsmarkt en onbetaalbare woningen voor jongeren.

Gespannen voet

Als er al zoveel steun is voor dat plan, waarom dan nóg een campagne? Coalitie-Y is een stap in de juiste richting, reageert LSVb-vicevoorzitter Monty Aal, maar het is volgens hem nog geen gelopen race. ‘We moeten de druk op de politiek houden. Niet alle beloftes komen daadwerkelijk tot uitvoering.’

Zo wordt er in de politiek nogal eens wat onderhandeld en uitgeruild. ‘Op een punt is er in onze ogen geen compromis te sluiten en dat is de afschaffing van het leenstelsel en de invoering van een basisbeurs voor iedereen die studeert.’

Aal is niet bang dat deze actie voor versplintering binnen Coalitie-Y zorgt. ‘Dit is geen blijk van wantrouwen. Het is belangrijk dat we niet alleen de politiek, maar ook studenten mobiliseren om zich uit te spreken. Met deze campagne onderstrepen we juist punt 1 van het manifest van Coalitie-Y.’

Tekst: HOP, Melanie Zierse

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top