Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verhuizing niet doorgegeven? Je riskeert een flinke boete

Gepubliceerd: 26 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sta je niet ingeschreven in de stad waar je woont? Dan hangt je een fikse boete boven het hoofd en loopt je gemeente veel inkomsten mis.

Twee jongens verhuizen een bankstel

Sinds de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft hebben studenten er minder belang bij om hun adreswijziging door te geven zodra ze op kamers gaan. Anders dan voorheen krijgen studenten namelijk geen extra stufi van DUO als ze uitwonend zijn. Nederlandse gemeenten hebben daardoor minder zicht op hoeveel studenten er binnen hun grenzen wonen.

Misgelopen miljoenen

Gemeenten kunnen per inwoner een rijksbijdrage van 1200 euro ontvangen, maar als inwoners (en dus ook studenten) zich niet registreren, krijgen ze niets. De studentensteden Amsterdam, Nijmegen, Wageningen, Delft en Utrecht lopen daardoor jaarlijks miljoenen mis, bleek uit een inventarisatie van nieuwszender BNR afgelopen zomer.

In Maastricht wilde de gemeenteraad daarom weten hoeveel inkomsten hun stad misloopt, maar de verantwoordelijke wethouder kon daarop geen antwoord geven. Ook in Utrecht, Groningen en Leiden maken ze zich zorgen. Met speciale inschrijfsessies, welkomstcadeaus en een betere samenwerking met studentenverenigingen hopen ze hun administratie op orde te krijgen.

Boete

Ben je uitwonende student dan is het sowieso verstandig je nieuwe adres op tijd door te geven. Je riskeert namelijk een boete als je vijf dagen na je verhuisdatum nog niets hebt laten horen. De standaardboete is 240 euro en die kan oplopen tot 325 euro als duidelijk wordt dat je de verhuizing bewust niet hebt gemeld.

Bovendien ontvang je je post niet op het juiste adres, kun je niet stemmen voor de gemeente (of provincie) waar je eigenlijk woont en kom je in de knoop met toeslagen die je ontvangt. Een ander bezwaar is dat de overheid de behoefte aan woonruimte niet goed kan inschatten. Het aantal thuiswonende studenten is waarschijnlijk lager dan uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt.

Tekst: HOP, Melanie Zierse
Foto: Thomas van de Weerd/Flickr (CC BY 2.0)

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top