Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 5 days ago
Ken je die mop van de Intercity direct die naar Rotterdam Centraal reed op 28 mei 2019? Nee? Ik ook niet, want hij ging niet.
Er is geen openbaar vervoer vandaag. Het is raak, er wordt gestaakt. Nederland is massaal onbereikbaar. De SnappCars zijn waarschijnlijk allemaal verhuurd. Ook studenten worden volledig geblokkeerd in het reizen naar school, tenzij je op de fiets kunt of een auto hebt. Maar het merendeel kan of heeft dat niet en komt niet ver. Het hele land is in rep en roer.
Gelukkig heb ik er niet zo veel last van. Het project dat we moeten afronden is zo goed als klaar en tentamens heb ik nog niet, dus voor mij is het een lang weekend en valt het niet zo zwaar.
Maar ik vind het onprofessioneel dat er hogescholen zijn die tentamens en scriptieverdedigingen gewoon laten doorgaan. Ze denken zeker dat we op elk moment geld hebben voor een auto, Ubertje of een helikoptervlucht naar school. Een ronduit idiote gedachte. Denk eens na: studeren is al niet te betalen.
Volgens mij zijn er ook genoeg docenten die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en niet naar hun werk kunnen. Gelukkig regelt de Hogeschool Rotterdam het wel netjes met een mededeling op Hint: het onderwijs gaat door, maar de temntamens worden verplaatst. Bonuspunten voor jullie.
Enfin, over het staken zelf… Ik kan erachter staan dat er gestaakt wordt tegen een verhoging van de pensioenleeftijd. Daar zullen we hopelijk allemaal profijt van kunnen hebben. Waarom gaan we niet met z’n allen staken vandaag en proberen we een beweging in te zetten tot een verlaging van de pensioenleeftijd?
Want zoals het er nu uitziet, moeten we werken tot ons tachtigste en kunnen we daarna direct onze uitvaart gaan bekostigen. Een beetje genieten moet je maar tussen het aflossen van je studieschuld door doen. Als je het kunt betalen, kun je misschien een dagje uit op 28 mei 2075, leuk met de trein naar Rotterdam. Als er dan tenminste níet gestaakt wordt.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
over het staken zelf… Ik kan erachter staan dat er gestaakt wordt tegen een verhoging van de pensioenleeftijd. Daar zullen we hopelijk allemaal profijt van kunnen hebben. Waarom gaan we niet met z’n allen staken vandaag en proberen we een beweging in te zetten tot een verlaging van de pensioenleeftijd?
Want zoals het er nu uitziet, moeten we werken tot ons tachtigste en kunnen we daarna direct onze uitvaart gaan bekostigen. Een beetje genieten moet je maar tussen het aflossen van je studieschuld door doen. Als je het kunt betalen, kun je misschien een dagje uit op 28 mei 2075, leuk met de trein naar Rotterdam. Als er dan tenminste níet gestaakt wordt.
Helemaal mee eens!
Kernvraag blijft: wei betaalt wanneer de kosten van de pensioenen? Wanneer wij nu die leeftijd bevriezen, blijft er minder over voor de generaties na ons. Of we moeten bereid zijn om meer premies te betalen. En dat laatste zie ik al helemaal niet gebeuren…
Als je belooft dat jouw generatie gemiddeld 75 jaar oud wordt en het rendement op je pensioen-spaarpotje zo rond de 4% schommelt met een inflatie van 2%, dan is het geregeld. Met 65 jaar met pensioen! Of iedereen “ezeltje-schijt-geld” in zijn schuurtje. Dat kan ook.
Persoonlijk vind ik stakingen altijd kansloos en onnodig, een hele hoop aandachttrekkerij en vaak voor een paar procent loonsverhoging en een extra plaspauze. Er wordt ook nauwelijks begrip gekweekt en eerder misgunst. Wordt volwassen en ga aan de slag!
Ik vraag mij wel altijd af hoe het huidige systeem kan blijven functioneren.
Jongeren blijven langer studeren (switchen van studie, nemen een tussenjaar, of doen een master). Dus als de pensioen leeftijd bevriest, werken ze gemiddeld korter. De gemiddelde leeftijd stijgt ook, dus mensen krijgen langer geld van de pensioen fondsen. En dan is er nog de vergrijzing.
Er zijn mensen die kunnen met 60 jaar al niet meer werken omdat ze versleten zijn. Maar anderen kunnen makkelijk tot hun 80e doorgaan. Pensioenen moeten betaald worden. Het onderwijs wordt ook teveel op bezuinigd. De zorg ook. En dan zijn er nog zo veel andere kosten. “Het is een taak voor de overheid om dit goed te regelen” is altijd het antwoord. Maar ook zij kunnen niet zomaar geld printen. Uiteindelijk moet het volk alles betalen. Maar om nog meer belasting of pensioen premie te betalen weigeren ze ook.
Ik ben 23 jaar oud, en ik maak mij juist om deze reden zorgen om mijn pensioen. Iedereen wil maar meer hebben. Ik vind het persoonlijk niet erg als de leeftijd omhoog gaat. Extra vrije dagen (die eventueel vanuit het pensioenfonds betaald worden) lijkt mij een oplossing. Of als mensen om lichamelijke (of in sommige gevallen psychische) redenen met 65 met pensioen moeten dan zou daar ook een regeling voor kunnen komen. Maar ik denk echt dat het pensioenstelsel zoals het nu is het niet vol gaat houden.
European Group on Ethics in Science and New Technologies
Future of Work, Future of Society
4. Platform Economy
New forms of work are also emerging as a result of the digital platform economy.
Online platforms create an open marketplace for the temporary use of goods or
services often provided by private individuals. Collaborative, sharing, gig and
platform economy are all terms used to describe these activities and are often used
interchangeably. As noted by the European Parliament’s Committee on Employment
and Social Affairs,67 there is a normative aspect to these terms and consider
platform economy as the most objective.
McKinsey95 analysed over 2000 work activities across 800 occupations and
estimated that half of all activities have the potential to be automated by 2055,
while less than 5% of occupations can be automated completely. However, 60% of
all occupations have at least 30% of tasks which can be automated. Tasks
particularly susceptible to automation were those involving physical activities in
highly structured and predictable environments e.g. data collection and processing.
These tasks tended to be most prevalent in manufacturing, retail trade and middle
skill jobs, the so-called ‘hollowing out’ of the middle. A follow-up study by the
multinational business consulting firm McKinsey in December 201796 included the
analysis of data from 46 countries. It suggested that by 2030 up to a third of work
activities could be displaced. This would require 75 to 375 million workers,
representing 3-14% of the global workforce, to change occupations. The study
predicted job growth in certain sectors including science, engineering, IT, education
and the Arts as the tasks involved in these types are jobs are not easily automated.
10. Design for the Future
Against the background of the above analyses, it is crucial to recognise how, where,
with and for whom we work in the future are all decisions over which we have
control. We are the design architects of the future shape of work and the labour
market. We need to ensure that we can harness the potential for job creation and
increased productivity offered by this new wave of technological change, while at
the same time ensuring that inequalities are minimised, human dignity is respected,
and people can pursue decent and fulfilling work. This may require us to reconfigure
the social contract to ensure that it is effective and sustainable as we
enter the future of work.
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/research_and_innovation/ege/ege_future-of-work_opinion_122018.pdf