Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

15 procent studenten uit beeld nu onderwijs Hogeschool Rotterdam online is

Gepubliceerd: 23 April 2020 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘We verliezen studenten omdat we geen persoonlijk contact meer hebben en dat baart mij grote zorgen’, stelt collegevoorzitter Ron Bormans in een interview met Profielen. 

Regelmatig was al in het nieuws dat basis- en middelbare scholen leerlingen ‘kwijt zijn’ sinds het afstandsonderwijs startte. Dat blijkt ook op de HR het geval. Het onderwijs op de Hogeschool Rotterdam vindt in opdracht van de regering sinds 15 maart online plaats. Vijfentachtig procent van de studenten is aangehaakt bij het afstandsonderwijs, maar vijftien procent heeft zich niet online gemeld.

Bormans: ‘Ik heb geen precieze cijfers, maar kan op basis van gesprekken met collega’s wel tot een schatting komen. Er wordt door langstudeercoaches, studieloopbaancoaches en decanen heel hard gewerkt om contact te zoeken met deze studenten, maar dat lukt niet altijd. Als we een hand uitsteken moet die wel aangepakt worden.’

Face-to-face-gesprekken noodzakelijk in onderwijs

De collegevoorzitter denkt dat de studenten onder andere zijn afgehaakt omdat er geen persoonlijke gesprekken meer zijn op de locaties: ‘Een face-to-face-gesprek is een noodzakelijk gesprek in het onderwijs en daar hebben we nu geen ruimte meer voor. Daarnaast zijn sommige onderdelen van de studie – denk aan stages – gewoon gestopt. Sommige studenten zijn door deze crisis uit hun ritme en in een passieve stand geraakt en het is lastig om daar weer uit te komen. Zeker als je dan ook nog eens eenzaam bent, in financiële problemen bent geraakt, in een lastige thuissituatie zit of je zorgen maakt over een ziek familielid.’

Bormans zat dinsdagavond ‘met het bord op schoot’ gespannen naar de persconferentie van Mark Rutte te kijken. Hij hoopte dat de minister-president ruimte zou geven om de hogeschool weer gedeeltelijk te openen zodat er meer mogelijkheden zouden komen om de ‘verdwenen’ studenten weer naar school te halen voor een persoonlijk gesprek. Dat is volgens de collegevoorzitter goud waard om studenten te helpen hun studie (weer) op te pakken. Daar bleek geen ruimte voor te zijn. Bormans betreurt dat omdat de coronacrisis op deze manier bijdraagt aan kansenongelijkheid, maar heeft begrip voor de situatie.

Studieplekken op Rochussenstraat en Kralingse Zoom

Studenten en medewerkers kunnen op de HR-locaties Rochussenstraat en Kralingse Zoom gebruikmaken van werkplekken met computers. De collegevoorzitter wil studenten die thuis niet aan studeren toekomen vooral oproepen om gebruik te maken van de studieplekken op de HR-locaties die open zijn: ‘Het is uit veiligheidsoogpunt fijn dat het hier rustig is, maar ik kan me niet voorstellen dat bijna alle studenten zich thuis goed kunnen concentreren. Het is hier heerlijk werken. En het kan helpen om de dagelijkse structuur terug te krijgen en de verleiding van het mooie weer te weerstaan.’

Tekst: Tosca Sel
Foto: Asli Kosker

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top