‘Als het sluiten van de hele school een oefening was geweest, hadden we er destijds om gelachen’
Doortje Scheepbouwer is communicatieadviseur bij het Instituut voor Gezondheidszorg. ‘Alles wat ik op school heb geleerd, zit eigenlijk wel in deze baan.’
‘Mensen maken plannen en de goden lachen erom, denk ik vaak. Je kan wel van alles willen plannen, maar zeker in deze tijd gebeurt er altijd wel weer iets waardoor alles anders moet. In dit vak moet je heel flexibel zijn, en dat geldt nu nog meer dan anders. Dat vind ik juist leuk. In die zin geniet ik wel van deze tijd. Ik zie het als een uitdaging.
‘Ik kan veel creativiteit kwijt in mijn werk. Van de diploma-uitreiking hadden we bijvoorbeeld een drive-in show gemaakt. Dat was zo leuk! We hebben alle details uitgedacht en zelf moeten regelen: welk terrein geschikt was en hoe we het zouden inrichten met de tenten. We hadden maar een paar weken en het was een belangrijk moment voor studenten dat ze voor de rest van hun leven zouden herinneren. Het móést dus goed gaan. Het lukte en dat vond ik echt tof. Achteraf was ik best trots.
‘Ik kan veel creativiteit kwijt in mijn werk. Van de diploma-uitreiking hadden we bijvoorbeeld een drive-in show gemaakt.’
‘Mijn werk is ondertussen behoorlijk veranderd door corona. In het begin heb ik veel crisiscommunicatie gedaan. We hadden daar wel trainingen in gehad, maar als het sluiten van de hele school een oefening was geweest dan hadden we er destijds om gelachen. Zoiets zou natuurlijk nooit gebeuren. Maar het gebeurde dus wel, zo bizar. Toch verliep alles uiteindelijk heel natuurlijk.
‘Docenten en managers weten ons ook steeds beter te vinden. Ik merk dat we standaard worden meegenomen in alle communicatieplannen. Eerder stonden we veel meer in dienst van de opleidingen, nu denken we instituutbreed. De grootste uitdaging op dit moment is dan ook om alles wat er op ons afkomt goed bij te houden. Ik krijg echt van alle kanten informatie: via mail, chat, bellen, Instagram. Ik moet ervoor zorgen dat ik daarin structuur aanbreng.
‘Ik krijg echt van alle kanten informatie: via mail, chat, bellen, Instagram.’
‘Wat verder opvalt is dat veel dingen die hiervoor niet konden, nu opeens wel mogelijk zijn. We hebben lang geprobeerd om werknemers van het Instituut voor Gezondheidszorg social-mediavaardig te maken, maar iedereen keek het toch vooral een beetje aan. Nu moeten ze ineens, bijvoorbeeld omdat het een van de weinige manieren is om nieuwe studenten te werven, en blijken ze het heel leuk te vinden.
‘Ik heb het naar mijn zin op de hogeschool. Alles wat ik op school heb geleerd, zit eigenlijk wel in deze baan. Als ik studenten communicatie vanuit mijn eigen ervaring een advies mag geven, dan is het om altijd even door te vragen. Niet zomaar: u vraagt en wij draaien, maar sta eerst even stil en vraag je af waaróm iemand iets vraagt. Niet gelijk rennen maar eerst nadenken. En je moet ook wel diplomatiek kunnen zijn in dit vak om mensen mee te krijgen.’
Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: via Doortje Scheepbouwer
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top