Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Baangarantie of kiezen wat je leuk vindt? ‘Als je gepassioneerd bent over je vak, zul je uitblinken’

Gepubliceerd: 20 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Interview

Kies je een studie met vanwege de carrièrekansen of laat je je leiden door wat je leuk vindt? In deel 2 van de interviewserie: Max van Klink. Hij studeert ruimtelijke ordening en planologie, een opleiding met 13,2 procent werkloosheid. Wat motiveert hem?

Volgens de hbo-monitor arbeidsmarkt is 13,2 procent van de afgestudeerden in deze sector werkloos. Wat vind je daarvan?

‘Dat zijn landelijke cijfers, maar Rotterdam is hierin wel een unieke stad, een bouwstad. Er is hier veel veranderd sinds de wederopbouw. Er wordt steeds meer gebouwd, steeds hoger gebouwd. Oude havens worden getransformeerd naar bijvoorbeeld woongebieden. Dat resulteert in banen in mijn vakgebied.

‘Je hebt altijd wijken die aandacht nodig hebben en verbetering eisen. Infrastructuur blijft ook veranderen en moet steeds aangepast worden aan de vraag van de dag. Zijn er extra auto’s? Dan zal er iets moeten veranderen in het wegennetwerk. Extra forenzen die met de trein gaan? Dan zal er een extra trein moeten rijden of moet er een metroverbinding komen.’

Is het een conjunctuurgevoelige sector?

‘We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de economie. Als het slecht gaat met de economie, worden er minder snel grote nieuwbouwprojecten opgezet. Maar als het slecht gaat met de economie, wordt er misschien wel gekeken naar renovatie. Dit vak ligt nooit écht op zijn gat.’

Zouden de werkloosheidscijfers je afgeschrikt hebben?

‘13,2 procent is best veel, maar het had me niet tegengehouden om voor deze studie te kiezen. In elke sector zullen er mensen zijn die net niet aan een baan komen, of die ervoor kiezen om zzp’er te zijn. Je moet je niet te veel laten beïnvloeden door cijfers. Als je gepassioneerd bent over je vak, zul je uitblinken.’

Hoe zie jij jouw toekomst?

‘Ik hoop dat ik leuke projecten kan draaien en dat ik mooie gebouwen of andere voorzieningen kan neerzetten waarvan ik later kan zeggen: Hey, daar heb ik ook aan meegeholpen.’

Werkloosheidsprobleem? Dat is zeer relatief
De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers is voor het eerst sinds vijf jaar licht gestegen. In 2017 was de gemiddelde werkloosheid 3,2 procent, in 2018 is dat 3,6 procent. Maar hbo’ers hebben alsnog meer baankansen dan jongeren in het algemeen. En Nederland staat ook nog eens in de top drie van landen met de laagste jeugdwerkloosheid, 7,2 procent van de jonge beroepsbevolking.
Het bruto maandloon van recent afgestudeerden hbo’ers is sinds 2015 met meer dan € 275 toegenomen. Het bruto uurloon is het hoogst voor afgestudeerden van richtingen in de gezondheidszorg (€ 16,03). Alumni uit de kunstensector hebben met een bruto uurloon van € 12,26 duidelijk de minst gunstige salariscijfers, en ook dat van gediplomeerden uit de sector agro en food (€ 14,64) en economie is relatief laag (€ 14,75).
Bronnen: Hbo-monitor, ROA 2018, CBS.

Dit is het tweede artikel in een serie. Lees ook:

Baangarantie of kiezen wat je echt leuk vindt? ‘Commercieel is op de Willem de Kooning een vies woord’

Tekst: Zoë Cozijnsen
Fotografie: Rosa Schous

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top