Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Appen, mailen en Instagrammen om in de medezeggenschapsraad te komen

Gepubliceerd: 24 November 2020 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Stemmen winnen van je klasgenoten ging natuurlijk al langer niet slechts ‘fysiek’ maar in coronatijd is online campagnevoeren echt dé manier. Geen verkiezingsposters bij de medezeggenschapraadsverkiezingen, geen wervend praatje in de kantine. Nee, zo’n beetje alles gebeurt thuis, vanaf je laptop of telefoon.

‘Ik heb vooral mensen geappt en appjes rond laten sturen’, reageert Rachid Akalai op de vraag hoe hij deze dagen (de mr-verkiezingen zijn tot en met donderdag 12.00 uur, zie je hogeschoolmail voor het digitale stembiljet, red.) zoveel mogelijk stemmen probeert te winnen. Rachid, student vastgoed & makelaardij, stelt zich kandidaat voor zowel opleidingscommissie (oc), centrale medezeggenschapsraad (cmr) als instituutsmedezeggenschapsraad (imr). In die laatste raad zit hij ook nu al. Hij wil graag worden herkozen.

‘In mijn stemprofiel staat precies waarom men op mij moet stemmen’

Dat wil student technische bedrijfskunde Adil Bouchekourte, ook maar dan voor het instituut EAS. ‘Ik voer online campagne door e-mails te sturen, en te appen.’ Adil verwijst potentiële stemmers naar zijn profiel op de digitale stempagina. ‘Daar staat precies waarom men op mij moet stemmen’, vertelt de student. In zijn profieltekst staat onder andere dat hij streeft naar ‘een intensievere begeleiding tussen student en docent, wat vóór het online onderwijs al als lastig werd ervaren’.

Instagram-posts waarin Vanna oproept om op haar te stemmenVanna Scheer wil graag in de opleidingscommissie van communicatie & multimedia design. Ze richt haar pijlen vooral op haar klasgenoten. ‘Ik heb mijn oude en nieuwe klas erop gewezen dat er vandaag gestemd kan worden. Daarnaast heb ik mijn profiel gedeeld op Instagram, aangezien ik daar ook een grote groep aanspreek. Dit profiel is ook al gedeeld door de opleidingscommissie zelf.’

Vanna vindt het belangrijk dat de oc er is en ook dat er veel gestemd wordt. ‘In de klassenapp heb ik aangegeven dat het stemmen belangrijker is dan het stemmen op mij, met een knipoog dat het natuurlijk wel heel leuk zou zijn als ze op mij stemmen’.

Docenten gemaild: Willen jullie studenten vragen op mij te stemmen?

Arnout Kok (werktuigbouwkunde) en Joëlle Boertje (lerarenopleiding Nederlands) hebben beiden hun docenten betrokken bij hun kandidatuur. ‘Met hulp van verschillende leraren heb ik een bericht geschreven dat we plaatsen op verschillende jaarkanalen in MS Teams’, vertelt Arnout. Joëlle heeft haar docenten gemaild met de vraag of ze aan andere studenten willen vragen op haar te stemmen. Vanzelfsprekend gebruiken de twee studenten ook hun klassenapp om stemmers naar de digitale stembus te lokken.

En Joëlle heeft het geluk dat ze vandaag op school moet zijn. ‘Dus dan zal ik nog wat studenten benaderen om op mij te stemmen. Uiteraard op afstand.’

Kandidatenprofiel gedeeld op Snapchat en Instagram

Mirjam El Midi (lerarenopleiding Engels) heeft onder andere Instagram ingezet als campagnemiddel. ‘Ik heb mijn kandidatenprofiel op mijn account gedeeld met daarbij een vragenknopje zodat de studenten mij vragen zouden kunnen stellen. Ook hebben klasgenoten, volgers en vrienden van mij die op de Hogeschool Rotterdam zitten mijn kandidatenprofiel op hun social media gedeeld, denk aan Snapchat en Instagram.’

Instagram Stories van Mirjam El Midi waarin ze oproept om te gaan stemmen

Daarnaast ging Mirjam in gesprek met klas- en schoolgenoten over hun verwachtingen en over wat ze graag anders zouden willen zien op de HR. ‘Ik vind’, zet ze haar kandidatuur kracht bij, ‘Dat wij ons vooral in deze tijd goed bezig moeten houden met de studenten en hun motivatie, omdat het in deze periode natuurlijk iets moeilijker kan zijn om deze te behouden. Ik wil de stem zijn voor alle studenten.’

‘We zijn allebei geschikt voor deze positie en gunnen het elkaar’

Ook bij de docenten en medewerkers zijn er mr-verkiezingen. Zo is er één zetel in de cmr voor degenen die werkzaam zijn op de locaties Blaak/Wijnhaven en Wijnhaven. Karin Arink en Kirsten Eerland, beiden werkzaam bij de Willem de Kooning Academie, zijn de twee kandidaten die om die zetel ‘vechten’. Van een grote social media-campagne is bij laatstgenoemde geen sprake. Eerland: ‘Ik benader enkel directe collega’s waar ik mee spreek of mail. Karin en ik zijn allebei geschikt voor deze positie en gunnen het elkaar ook.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: screenshots van Instagram-posts van Vanna Scheer en Mirjam El Midi

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top