Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bml-ambassadeurs geven studiekiezers kijkje in de keuken

Gepubliceerd: 11 June 2020 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een studiekeuze maken is voor sommige aanstaande studenten niet zo eenvoudig. Wat neem je mee in je overweging? Wat zie je niet op de site, wat lees je niet in de brochure? Studenten biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml) helpen twijfelaars door ze een kijkje in de keuken te geven.

Meekijken bij een labonderzoek of praktijkles via Instagram of gewoon een vraag stellen via de app? Het kan dankzij de ambassadeurs uit de verschillende leerjaren van de opleiding bml. Op diverse manieren zoeken de ambassadeurs aansluiting bij studiekiezers en bestaande studenten, dat deden ze al, maar in tijden van corona zijn hun bezigheden extra relevant geworden.

‘We communiceren via de platforms waar onze doelgroep zich veel op bevindt’, vertelt Louise de Herdt, derdejaars bml-student en een van de ambassadeurs. ‘We willen de studiekiezers vooral informeren over wat ze juist niet zien op de website van de opleiding. We krijgen vooral veel vragen over onze ervaringen met toetsen, studiedruk, projecten, faciliteiten en studieplekken.’

Dertien ambassadeurs

De dertien ambassadeurs zijn actief op Instagram, Facebook en Snapchat. Om het laagdrempelig te houden zijn ze ook bereikbaar via een Whatsapp-nummer. Ook staan ze op open dagen en meeloopdagen en bereiken ze scholieren op info-avonden op middelbare scholen.

‘We willen zoveel mogelijk in contact komen met onze doelgroep. We vragen ze om onze berichten te volgen en te delen, zodat we een groter netwerk kunnen opbouwen. In de reacties en de respons op onze posts zien we gelukkig veel waardering en dat geeft weer een extra boost om nog meer te willen laten zien van de opleiding’, aldus Louise.

Online open dagen

In tijden van corona en onderwijs op afstand is het grootse gemis de binding met studenten en het fysieke contact met studiekiezers, zegt Louise. ‘Als ambassadeurs nemen we momenteel deel aan de online open dagen, waar we extra informatie verschaffen en vragen beantwoorden over de opleiding. Gelukkig is ons werk voornamelijk in een online omgeving, waardoor we door kunnen gaan met het creëren van content voor onze doelgroep.’

Twee studiepunten

Het ambassadeurschap was voorheen een extra mogelijkheid voor studenten om de opleiding te promoten. Dankzij de inspanningen van studenten en docent Aref Najafi wordt de ‘promofunctie’ doorontwikkeld en levert het de ambassadeurs uiteindelijk twee studiepunten op.

‘Het was destijds lastig voor studenten om te voldoen aan de verplichte klokuren van het ambassadeurschap’, verklaard Najafi. ‘Door het ontwikkelen van een handleiding krijgt de functie meer handen en voeten, daarmee komen de studenten makkelijker aan de gestelde leerdoelen voor het bml-ambassadeurschap. Tijdens deze procedure is vooral gekeken naar belangrijke leerdoelen.’

‘Het staat mooi op je cv’

Volgens Najafi kent het ambassadeurschap veel voordelen voor een student. ‘Naast professioneel en proactief gedrag krijg je meer kennis over de opleiding en die communiceer je buiten de opleiding, door gebruik te maken van verschillende kanalen. Het staat mooi op je cv.’

De handleiding kan ook bruikbaar zijn bij andere opleidingen. ‘De suggesties die in de handleiding worden gedaan zijn breed genoeg om te implementeren bij andere opleidingen’, zegt Aref ‘Denk hierbij aan content-ideeën over het toetsen of de studieloopbaancoaches. Ideeën die essentieel zijn om laagdrempelig in contact te komen met studiekiezers en studenten van de opleiding.’ Geïnteresseerden van andere opleidingen vertelt hij graag meer.

Benieuwd naar wat de ambassadeurs allemaal doen of interesse in het ambassadeurschap?  Check het via Instagram of Facebook.

Tekst: Asli Kösker
Beeld: Bml-ambassadeurs

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top