Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans over mondkapjesplicht op de HR: ‘We gaan vriendelijk handhaven’

Gepubliceerd: 6 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws

Vanaf woensdag is het verplicht om in de gangen, restaurants en andere openbare ruimtes van de Hogeschool Rotterdam een mondkapje te dragen. Mensen zonder worden niet bij de deur geweigerd, maar, vertelt collegevoorzitter Ron Bormans ‘We gaan vriendelijk handhaven’. 

In een nieuwe aflevering van Corona TV interviewt de hoofdredacteur van Profielen collegevoorzitter Ron Bormans over de mondkapjesplicht op de HR. Terwijl er in Nederland een ‘dringend advies’ geldt om mondkapjes te dragen op plekken waar je de hemel niet kan zien, zijn op de hogeschool mondmaskers vanaf woensdag 7 oktober verplicht.

Waarom loopt de HR voor op het landelijk beleid?

Bormans: ‘Omdat ik vind dat we in Nederland een beetje een rommeltje maken van het mondkapjesbeleid. We debatteren eindeloos over of het wel of niet werkt die mondkapjes, maar we rommelen naar een situatie toe waarin er op steeds meer plekken mondkapjes gedragen moeten worden. En daar heeft de overheid nu een dringend advies aan gekoppeld, maar dat is iets geks. Als ik jou een ‘dringend advies’ geef, doe ik een appel op jouw verantwoordelijkheid. Maar als je niet doet wat ik zeg, dan word ik daar chagrijnig van. Dus wij hebben ervoor gekozen een duidelijke lijn in te zetten en er een verplichting van te maken.’

Hoe wordt die verplichting gehandhaafd binnen de hogeschool, worden mensen zonder mondmaskers bij de deur geweerd?

Bormans: ‘We gaan niet met de wapenstok in de hand handhaven, maar we gaan wel vriendelijk handhaven. De meeste mensen komen met het ov naar school en daar geldt de mondkapjesplicht al, dus ze hebben er dan al een op. En voor de mensen die op een andere manier naar school komen en geen mondkapje bij zich hebben, ligt er een voorraadje bij de recepties. We gaan mensen vriendelijk vragen dat te doen, hen erop aanspreken en we zullen in de loop van de dagen wel echt gaan handhaven. Maar zover gaat het waarschijnlijk niet komen, want het overgrote gedeelte van de hogeschoolpopulatie ziet de noodzaak van de maatregel wel in. Dat zie je ook terug in de stemming van de centrale medezeggenschapsraad, er is met een grote meerderheid voor gestemd.’

De medezeggenschapsraad stemde in, heb je ook andere geluiden gehoord? Hebben mensen je gemaild met de vraag ‘wat maak je me nou’?

Bormans: ‘Niet iedereen is enthousiast. Sommige mensen hebben mij in alle redelijkheid  vanuit hun professie gemaild dat het RIVM iets anders zegt. En er zijn mensen die het in de principiële sfeer trekken en het zien als een aantasting van de persoonlijke levenssfeer. Een enkeling is wat minder redelijk, ook wat dat betreft zijn we een afspiegeling van de Nederlandse samenleving.
En ik snap het ook. De wetenschap is er ook nog niet over uit in welke mate mondkapjes effect hebben, dat is gewoon zo. Maar, we zijn begonnen om als land steeds vaker mondkapjes te dragen en langzaam maar zeker doen we het steeds meer. En het schijnt een klein effect te hebben bij een goede toepassing van die mondkapjes. Geen enkele maatregel is doorslaggevend, maar het samenspel van de maatregelen gaat het doen en daarom hebben wij dit element er ook aangekoppeld.’

Tekst: Tosca Sel
Foto: Asli Kosker

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top