Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

CBS: Studenten lenen meer (gemiddeld 700 euro per maand) sinds invoering van het leenstelsel

Gepubliceerd: 27 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws

De jongste generaties studenten verdienen steeds meer met hun bijbaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tegelijkertijd sluiten ze veel vaker een studielening af, die bovendien hoger is.

Mandala van Euromunten door Demian Janssen

Ruim 85 procent van de studenten had in 2019 een bijbaan, waarmee ze gemiddeld 550 euro per maand verdienden. Het is even afwachten wat er gebeurt in de coronacrisis, maar tot voor kort was een bijbaan dus heel normaal onder studenten.

Ze verdienen er steeds meer geld mee, ziet het CBS. De inkomsten van 19-jarige studenten uit een bijbaan zijn in acht jaar tijd met 16 procent gestegen. Studenten zijn meer uren gaan draaien, aldus het CBS, maar ook de verhoging van het minimumjeugdloon speelt een rol.

700 euro lenen

Tegelijkertijd lenen studenten steeds meer bij DUO sinds het afschaffen van de basisbeurs in 2015. Bijna 70 procent van de studenten had in 2019 een lening, van gemiddeld 700 euro per maand.

Het CBS vergelijkt de 18-jarige studenten door de jaren heen. Van degenen die in 1992 of 1993 werden geboren en die ruim vóór de invoering van het leenstelsel aan het hoger onderwijs begonnen, had maar één op de vijf een lening. Van de studenten uit geboortejaren 1998 en 1999 hadden er drie op de vijf een lening toen ze 18 waren.

Totale studieschuld neemt rap toe

Daarbij komt dat deze jongste generatie 18-jarigen ook ‘substantieel’ meer leent: gemiddeld 510 euro per maand tegen 310 euro door de ‘generatie ’92-’93’. Naarmate studenten ouder zijn, stijgt het gemiddelde maandbedrag dat ze lenen.

Volgens het CBS is het duidelijk dat de totale studieschuld rap toeneemt. Uit antwoorden van minister Van Engelshoven op Kamervragen viel al in september af te leiden dat deze totale studieschuld door het nieuwe leenstelsel waarschijnlijk zal oplopen van 15,8 naar 33 miljard euro. Wie bij DUO leent, staat na de studie gemiddeld 25 duizend euro in het rood.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top