Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Crisisteam HR: ‘Doen wat we kunnen en per student kijken wat nodig is’

Gepubliceerd: 18 March 2020 • Leestijd: 3 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het crisisteam van de Hogeschool Rotterdam loodst ons zo goed mogelijk door de coronacrisis heen. Profielen nam de laatste ontwikkelingen met ze door.

Portret cvb-voorzitter Ron Bormans

Vijf weken geleden maakten collegevoorzitter Ron Bormans, veiligheidsmanager Paul Goossens en Enny Kraaijveld van het Centre of International Affairs (CoIA) zich zorgen over enige tientallen HR-studenten in Azië die geconfronteerd werden met het coronavirus en alle maatregelen die werden genomen om het virus in te dammen.

Goossens is manager integrale veiligheid van de HR en lid van het landelijke Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs. ‘In aanvang sprak ik met Enny over onze studenten in het buitenland’, vertelt hij. ‘Op landelijk niveau startte toen ook de afstemming tussen de veiligheidsmanagers en coördinatoren internationalisering. Toen het virus dichterbij kwam, werd de crisismanagementgroep uitgebreid en het centrale cirsismanagementteam geactiveerd, en intensiveerde het contact. Nu spreken we elkaar eigenlijk 24/7 via onze WhatsApp-groep.’

Maandag kwam het crisisteam van de HR voor het laatst fysiek bij elkaar. Ze werkten een lijst met veertig punten af en besloten onder andere kleine locaties te sluiten, studenten in het buitenland financieel te ondersteunen bij hun terugkeer naar Nederland indien nodig, bedachten scenario’s om studievertraging te voorkomen en besloten het bindend studieadvies op te schorten. We nemen de laatste beslissingen door.

De openingstijden van de grote locaties zijn aangepast, maar die panden blijven wel open. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Bormans: ‘De panden blijven open omdat de vitale functies van de hogeschool door moeten gaan. We willen zoveel mogelijk online onderwijs aanbieden voor de studenten, maar daarvoor moet wel eerst offline het een en ander geregeld worden. De administratie moet worden gedaan, studenten moeten boeken kunnen lenen of hulp kunnen krijgen bij zoekopdrachten in de mediatheken en we willen graag computers beschikbaar houden voor de studenten die zelf geen toegang hebben. Maar we monitoren dagelijks en zullen kijken of het nodig is om open te blijven. Daarnaast is de overheid leidend, als er besloten wordt dat de locaties dicht moeten, dan moet dat. Momenteel is dat nog niet zo.’

De HR heeft afgelopen weekend contact gezocht met alle HR-studenten in het buitenland en hen dringend verzocht terug te keren naar Nederland als ze afhankelijk zijn van het vliegtuig. Waarom hebben we dat gedaan en biedt de HR ook hulp als het lastig wordt?

Kraaijveld: ‘We zien dat het vliegverkeer rap afneemt en dat steeds meer landen op slot gaan. Het is voor sommige studenten echt beter om terug te komen nu het nog kan. Momenteel zitten 200 tot 250 van onze studenten nog in het buitenland. We staan in contact met hen en hebben onze hulp aangeboden. De coulanceregeling die we voor studenten in China hadden opgezet, hebben we aangepast. Die is nu voor alle studenten die voor hun opleiding in het buitenland zijn beschikbaar. Als de student kosten maakt die niet op een andere manier vergoed worden, kunnen wij helpen.’

Bormans: ‘Het is al snel een behoorlijke dot geld als we dat voor iedereen moeten doen, maar onze zorgplicht staat voorop.’

Het opschorten van colleges lijkt sowieso voor studievertraging te gaan zorgen. Wat doen we als HR om de schade te beperken?

Bormans: ‘We gaan ons best doen maximaal (online) onderwijs te verzorgen de komende periode. Voor de docenten die onderwijs op afstand moeten gaan geven, is er een handleiding gemaakt en een online helpdesk ingericht. Ik ben trots op de collega’s dat ze dit zo snel hebben gemaakt. Toch zal digitaal onderwijs in het ene geval beter lukken dan in het andere geval. Vandaar dat we in ieder geval het bsa-opschorten: iedereen mag doorstuderen. Deze periode gaat gevolgen hebben voor studenten, daar kun je niet omheen. Ons standpunt is: we doen wat we kunnen en bekijken per student wat nodig is.

Wanneer we het reguliere lesrooster weer opstarten, zullen we met alle studenten individueel de balans op moeten maken om te bekijken hoe we verdergaan. Ook bekijken we de mogelijkheden om het jaarrooster aan te passen en in de zomer wat langer door te gaan. Maar dat heeft natuurlijk alleen zin als we tegen die tijd weer aan het reguliere onderwijs begonnen zijn.

We zijn overigens doorlopend in overleg met de overheid. Als het onderwijs langdurige vertraging oploopt zal de overheid uitspraken moeten gaan doen over collegegeld, diplomering en studieleningen, ik weet dat er al over gesproken wordt.’

En dan nog een vraag die bij sommige medewerkers speelt: krijgen alle medewerkers hun salaris doorbetaald?

Bormans: ‘Iedereen krijgt netjes doorbetaald. Ook zou het ongepast zijn om nu heel strikt met verlofkaarten te werken. Ik ga ervanuit dat iedereen z’n best doet om te doen wat er gedaan moet worden. En dat dat in deze periode lastiger is dan anders, is heel begrijpelijk.’

Tekst: Tosca Sel
Foto: Frans Hanswijk

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top