Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

foto van Frances aan haar bureau

‘De angst voor corona was groot, dus waren we voornamelijk bezig met geruststellen en uitleg geven’

Frances Jüttner is tweedejaarsstudent communicatie en marketing, en neemt als triagist telefonische consulten af met (mogelijke) coronapatiënten. ‘In het eerste weekend ontvingen we alleen al op zaterdag 600 telefoontjes.’

‘Naast mijn studie werk ik als triagist bij de huisartsenpost in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Vanaf het begin van de coronacrisis zijn wij een van de vier posten in Rotterdam die patiënten met COVID-verdenking overnemen van andere huisartsenpraktijken om hen te ontlasten.

‘Via telefonische consulten probeer ik een beeld krijgen van de toestand van een patiënt. Ik bepaal de urgentie en welke vervolgstappen genomen moeten worden. In het eerste weekend ontvingen we alleen al op zaterdag 600 telefoontjes. Normaal zijn dat er zo’n 200 dus het is echt aanpoten. Gelukkig zit ik niet alleen maar aan de telefoon. Samen met de huisarts doe ik ook het coronaspreekuur. Daarbij ondersteun ik de huisarts tijdens het consult bij bijvoorbeeld metingen en lichamelijk onderzoek.

‘Samen met de huisarts doe ik ook het coronaspreekuur.’

‘Ik merk dat de meldingen die we binnenkrijgen heel erg meebewegen met wat er in het nieuws verschijnt. In de eerste week zagen en spraken wij veel patiënten met verkoudheidsklachten en hoestklachten. De angst voor corona was groot, dus waren we voornamelijk bezig met geruststellen en uitleg geven. Later kwam in het nieuws dat er niet meer getest kon worden en belden er veel mensen die vonden dat zij juist wel getest moesten worden. Dan ben je vooral aan het checken of de klachten inderdaad ernstig zijn, en of patiënten naar het ziekenhuis moeten komen voor opname of eventueel een test.

‘Het is fijn om te zien dat in deze situatie iedereen de handen ineenslaat. Ook veel medisch studenten zetten zich nu in op de huisartsenpost. De hashtag ‘#samensterk’ die je online voorbij ziet komen klopt dan ook zeker. We hebben een dubbele bezetting en iedereen gaat ervoor. Je hoort niemand klagen en iedereen staat voor elkaar klaar. Ik vind het een leerzame tijd waarin ik ook zie dat heel veel relatief is.

‘Het is fijn om te zien dat in deze situatie iedereen de handen ineen slaat.’

‘In mijn eigen omgeving ervaar ik ook de vervelende gevolgen van deze crisis. Vriendinnen moeten terug naar hun ouders verhuizen, omdat ze geen inkomen meer hebben. Het contact met elkaar is minder in deze tijd. Het bezoeken van mijn ouders en bijvoorbeeld mijn opa en oma is nu erg lastig. Gelukkig heb ik nog mijn werk en een fijn huis met leuke huisgenoten.

‘Ik ben wel gaan nadenken over mijn eigen leven. Normaal gesproken ben ik best vaak buiten de deur en altijd druk-druk-druk. Ik vraag me af of ik altijd echt zo druk ben of dat ik mezelf zo druk maak. Prop ik mijn leven niet te vol? En hoe fijn vind ik dat eigenlijk? Ik vind dit een mooie periode om over dit soort dingen na te denken.

‘Prop ik mijn leven niet te vol? En hoe fijn vind ik dat eigenlijk?’

‘Daarnaast zoek ik ook naar manieren om energiek en fit te blijven. Het vele binnen zijn en stilzitten zorgde er namelijk voor dat mijn energielevel zakte. Tussendoor een stukje hardlopen of een work-out in het park werkt heel goed voor mij. En ik leerde het Ayurvedisch dieet kennen. Daarmee pas je je eetgewoontes aan op je body-mind type. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen.

‘Koffie schrappen was het eerste wat ik deed. Ik wil mezelf minder afhankelijk maken van cafeïne want ik merkte dat ik van al dat koffiedrinken vaak om 16.00 uur een soort van crash kreeg. Het geeft een korte oppepper maar uiteindelijk levert het alleen maar energieverlies op. In plaats daarvan drink ik nu witte thee. Ik merk nu al dat ik beter kan opstaan en mijn energieniveau veel gelijkmatiger is verdeeld over de dag. Daardoor voel ik me ook fitter en kan ik me beter concentreren.’

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 15 May 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top