Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De onbegrepen risicogroep

Gepubliceerd: 15 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Darice

Het coronavirus heeft nog een opmerkelijke bijwerking: het legt enorm veel vooroordelen van de mens bloot over gezondheid en het breekt illusies af.

Vijftien jaar geleden werd ik chronisch ziek en ik heb aan den lijve ondervonden hoe de zorg afgebroken wordt; gezonde mensen maken zich er niet druk over als politieke partijen weer eens op de zorg bezuinigen.

Ik ben dan ook niet verbaasd dat het beleid er niet op gericht is om de risicogroep veilig te houden, afgezien dan van het advies om binnen te blijven. Ik heb geen enkele illusie wat betreft de partijen in de coalitie, ze zijn niet sociaal.

De risicogroep wordt voorgesteld als: ouderen. Iedereen heeft het over de ouderen. Zelfs hoogopgeleide mensen beseffen niet dat de risicogroep niet voornamelijk uit ouderen bestaat. (Dat is de luxe van gezondheid en nooit een voet zetten in een ziekenhuis.)

Geloof het of niet, heel veel kinderen en (jong-)volwassenen hebben kanker of zijn net genezen van kanker en hebben daardoor nog een zwak immuunsysteem. Dat zijn geen uitzonderingsgevallen.

Heel veel niet-oude mensen hebben een transplantatie-orgaan waarvoor ze afweeronderdrukkende medicatie slikken. Van kinderen tot volwassenen en ook ouderen.

Veel medicatie verzwakt het immuunsysteem van een mens, zelfs iets simpels als een maagzuurremmer. Medicatie tegen reuma doet dat ook, en ja: ook veel jonge mensen hebben reuma.

Diabetes 1 is een risicofactor. Raad eens welke groep dit treft? Jawel, veel kinderen en jongvolwassen. En nee diabetes 1 is geen diabetes 2 en wordt niet veroorzaakt door ongezonde voeding. Diabetes 1 is een auto-immuunziekte, net zoals lupus. En o ja, weet je welke groep mensen het meest getroffen word door lupus? Juist.

En zo kan ik doorgaan over de ziektes die veel kinderen, jonge mensen en volwassenen treffen en die hen in de risicogroep plaatsen. De meeste mensen lopen er niet mee te koop dat ze chronisch ziek zijn.

De enige manier voor mensen in een risicogroep om honderd procent veilig te zijn is om in zelfisolatie te gaan tot er een vaccin beschikbaar is. En dat is geen leven.

Nu de maatregelen minder strikt zijn is het juist belangrijk dat gezonde mensen zich realiseren dat ze zich nog steeds goed moeten houden aan de anderhalve meter afstand, thuisblijven bij verkoudheidsklachten en goede hygiëne. Zodat de risicogroep ook ademruimte heeft om weer een beetje normaal te kunnen leven in plaatst van in isolatie binnen te zitten. Dat is wat wordt bedoeld met solidariteit.

En vergeet niet, gezondheid is niet maakbaar. En vroeger of later krijgt vrijwel iedereen daarmee te maken.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to De onbegrepen risicogroep

  1. Dank Darice; dat moet onze MP ook echt meer voor het voetlicht gaan brengen. Goed dat je dit hebt gepost op deze plek. Ik neem het mee naar het IVG!

  2. Ik (34) ben zelf ‘gehandicapt’, al vanaf geboorte. (bloedafwijking, zeldzame ziekte (niet dodelijke MS, gelukkig stabiel, Hartpatiënt).
    Maar ik wordt wel een beetje erg ziek van de zielig-doenerij, tegenwoordig. Het is zeuren als je dit zegt: ‘Dat is de luxe van gezondheid en nooit een voet zetten in een ziekenhuis’, dit zie je in aller soorten discussies en is niets meer dan psychische/emotionele druk naar een ander. Daarnaast is de risicogroep voor Corona niet dezelfde als de gemiddelde risicogroep voor andere virussen of bacteriën.

    ‘De enige manier voor mensen in een risicogroep om honderd procent veilig te zijn is om in zelfisolatie te gaan tot er een vaccin beschikbaar is. En dat is geen leven’. – Dat klopt, zeker. Ook dit is een risicoafweging van de persoon zelf, je kan het oneerlijk vinden, toch is dit uiteindelijk niet de verantwoordelijkheid van een ander, maar van jezelf.

    ‘En vergeet niet, gezondheid is niet maakbaar. En vroeger of later krijgt vrijwel iedereen daarmee te maken’. – Dit klopt, grotendeels. Toch is gezondheid natuurlijk wel beperkt maakbaar.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top