Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Sharon Schrock

‘Na zelfreflectie leerde ik dat prestatiedruk ervoor zorgde dat ik vastliep’

Sharon Schrock is tweedejaars social work en is social media ambassadeur van haar opleiding. ‘Ik wil een realistische beeld van de studie laten zien. Het is heel makkelijk om via social media te laten zien hoe geweldig het allemaal is, maar dat is niet altijd de realiteit.’

‘Ik had me wel al wat verdiept maar nog niet de keuze gemaakt om in Rotterdam te studeren, toen ik het Instagramaccount van een social media ambassadeur van social work bekeek. En ik wist meteen: dit is wat ik wil. Ik kreeg een goed beeld van hoe de lessen in elkaar zaten en welke tentamens je moest doen. Tijdens de eerste weken van het studiejaar zag ik dat er een extra social media ambassadeur werd gezocht en heb ik me ook hiervoor aangemeld.

‘Als social media ambassadeur moet je ervoor zorgen dat mensen die zich oriënteren op een studie zien wat je tijdens de opleiding allemaal doet. Dus niet alleen de studie laten zien, maar ook alles erom heen. Ik vind het fijn om de studieloopbaan op die manier inzichtelijk te maken voor iedereen, en omdat het zo toegankelijk is krijg ik ook heel veel vragen binnen. Het is voor toekomstige studenten gevoelsmatig een kleinere stap om mij een bericht te sturen dan iemand van school.

‘Het is voor toekomstige studenten gevoelsmatig een kleinere stap om mij een bericht te sturen dan iemand van school.’

‘Ik wil dit op een eerlijke manier doen en een realistisch beeld van de studie laten zien. Het is heel makkelijk om via social media te laten zien hoe geweldig het allemaal is, maar dat is niet altijd de realiteit. We zijn allemaal mensen en we lopen nu eenmaal tegen dingen aan; ik denk dat het waardevol is om posts te plaatsen waarin mensen zich kunnen herkennen.

‘Het leven als student hoeft ook niet altijd leuk te zijn, het kan ook druk en stressvol zijn. Dat heb ik zelf ook ervaren, vorig jaar. Halverwege dat jaar merkte ik dat ik totaal geen overzicht meer had. Ik voelde me echt niet tof; ik was heel erg moe en had lichamelijke klachten. Mijn huid ging ook achteruit en dat kwam allemaal puur door de stress. Ik had mijn propedeuse cum laude gehaald en dat was leuk op papier, maar ik ging ook de nadelige gevolgen voelen van een jaar keihard strijden.

‘Ook al wist ik dat ik de stof wel begreep, toch bleef ik maar doorgaan. Heel vermoeiend.’

‘Ik ben in gesprek gegaan met een docent die mij wees op een cursus stress management; die heb ik als mijn vrije keuzevak gekozen. We kregen les van een heel toffe docent die alles op een duidelijke en overzichtelijke manier kon overbrengen. Door zelfreflectie leerde ik dat prestatiedruk ervoor zorgde dat ik vastliep. Ik was altijd uren en uren bezig met leren. En ook al wist ik dat ik de stof wel begreep, toch bleef ik maar doorgaan. Heel vermoeiend. Door dit op papier te zetten werd ik bewust van mijn probleem, zag ik waar ik vastliep, en wat ik eraan kon doen. Dat heeft echt geholpen.

‘Dat gevoel van het moeten presteren is ooit ontstaan omdat ik vanaf de basisschool op elke opleiding te horen kreeg dat ik het niveau niet aan zou kunnen. Van vmbo basis ben ik doorgestroomd naar mbo niveau vier, en daar hoorde ik eigenlijk voor het eerst van een docent dat ik op het hbo thuishoorde. Op het hbo had ik alleen nog steeds het gevoel dat ik aan iedereen moest laten zien dat ik het aankon. Nu ik me bewust ben van die prestatiedruk probeer ik het los te laten.

‘Ik heb met mezelf afgesproken om wat luchtiger in het leven te staan’

‘Ik heb met mezelf afgesproken om wat luchtiger in het leven te staan, want ik maak het mezelf alleen maar moeilijk als ik constant bezig ben om alles goed en perfect te doen. In het tweede jaar wil ik het daarom wat rustiger aan doen. Ik heb het laten zien, ik kan het, en doe nu even rustig. Ik zie wel hoe het loopt.

‘Ons team van social media ambassadeurs is inmiddels behoorlijk gegroeid, en onderling hebben we veel contact. Ik zou het leuk vinden om dit tot het einde van mijn studie te blijven doen, maar als het te druk wordt zal ik misschien wel wat minder actief worden. Een andere ambassadeur heeft het wel vier jaar lang gedaan en heeft daardoor een mooi dagboek van haar studie. Dat zou ik ook heel tof vinden.

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Via Sharon Schrock

Hoera! Dit is de honderdste aflevering van de rubriek Humans of HR. Inmiddels vertelden honderd ‘gewone’ studenten of medewerkers hun bijzondere verhaal aan Profielen. We willen er nog veel meer spreken. Dus ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 16 October 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top