Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Dordrecht-plan’ in iets lagere versnelling

Gepubliceerd: 14 May 2020 • Leestijd: 2 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het coronavirus zet sommige ideeën en plannen in een ander daglicht. Dat geldt ook voor Dordrecht Academy, het onderwijs dat de HR samen met anderen wil gaan aanbieden in de Drechtsteden.

uitzicht op Dordrecht
In het zogenoemde Leerpark in Dordrecht komt een locatie waar associate degrees van de deelnemende onderwijsinstellingen (naast de Hogeschool Rotterdam zijn dat Inholland en de Christelijke Hogeschool Ede) worden aangeboden. De HR brengt vooral technische en technologische opleidingen in. De start van de opleidingen wordt waarschijnlijk over meer jaren uitgesmeerd dan aanvankelijk de bedoeling was.

‘Denkbaar is dat het niet geschiedt in twee tranches maar in drie’, schrijft het collegebestuur aan de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Dus niet plusminus zes opleidingen starten in september 2021 en nog eens datzelfde aantal een jaar later, maar de startmomenten van de pakweg twaalf opleidingen verdelen over 2021, 2022 en 2023.

In rustiger tempo opbouwen

‘We gaan het in een rustiger tempo opbouwen’, bevestigde collegevoorzitter Ron Bormans begin deze week tijdens de cmr-vergadering. Dat is afgesproken met de onderwijsinstellingen waarmee de HR samenwerkt, met werkgevers in de Drechtsteden en met het gemeentebestuur van Dordrecht dat investeert in het project.

Door de coronacrisis worden de studentenaantallen mogelijk anders, stelt het college van bestuur. ‘Voorstelbaar is dat het aantal werkenden dat zich wil omscholen (met hulp van de werkgever) zal afnemen. Daarentegen is het mogelijk dat mbo-studenten juist eerder kiezen voor doorstuderen.’

Bedrijfsleven voelt gevolgen coronacrisis

De Dordrecht Academy bestaat niet slechts uit Ad-onderwijs maar er is ook een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, dat ook in deze regio de gevolgen ondervindt van de crisis. ‘Het wegvallen van omzet, het regelen van arbeidstijdverkorting, het niet kunnen voldoen aan verplichtingen etc. Dat maakt de toegezegde steun wat minder zeker.’

‘Door de crisis zal de noodzaak tot een hogere opleidingsgraad en meer innovatie toenemen.’

De deelnemende partijen zijn het echter eens over het belang van Dordrecht Academy voor de regionale arbeidsmarkt en willen het plan absoluut doorzetten. Het collegebestuur: ‘Door de crisis zal de noodzaak tot een hogere opleidingsgraad en meer innovatie toenemen. Nu al zien de scheepswerven de noodzaak om operationele processen te innoveren.’ In het schrijven van het collegebestuur aan de cmr wordt een citaat van een scheepswerfdirecteur aangehaald: ‘Willen we in de toekomst beter voorbereid zijn op pandemieën, dan moeten we nu zorgen dat we de blokkendoos die een schip nu eenmaal is anders en slimmer ontwerpen.’

‘Career Boost’ moet in september starten

De link bedrijfsleven-onderwijs is er bij Dordrecht Academy vooral bij de zogenoemde Career Boost, waarbij bachelorstudenten van de deelnemende hogescholen aan het eind van hun opleiding bij bedrijven terechtkunnen voor stages, projecten, minors en afstudeeropdrachten.

Met de Career Boost willen de partijen al vanaf aanstaande september een start maken. Zo stond het ook in de eerste plannen.

‘Risico’s voor ons zijn beperkt’

Tijdens de cmr-vergadering werd het collegebestuur begin deze week onder andere bevraagd over de risico’s die de deelname van de HR aan het project heeft.

‘Er zijn altijd risico’s, de vraag is bijvoorbeeld altijd hoeveel studenten er naar een nieuwe opleiding komen’, vertelde Bormans. ‘Maar de risico’s voor ons zijn beperkt. Zo werken we vooral met eigen bestaande licenties (van Ad-opleidingen die al in Rotterdam worden aangeboden, red.). En de aanloopfinanciering wordt gedaan door de regionale overheid, de Drechtsteden.’

Nieuwbouw ontwerp Dordrecht
Ontwerp voor de nieuwbouw op het Leerpark.

Dordrecht Academy ‘bestaat’ nog niet

Het is uiteraard mogelijk dat de instroom van studenten in Dordrecht te koste gaat van de instroom in Rotterdam, gaf Bormans aan. Het verhuizen van huidige Ad-opleidingen van Rotterdam naar Dordrecht is niet intentie, vertelde de collegevoorzitter desgevraagd. ‘Maar als iets beter floreert in de Drechtsteden, bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van het bedrijfsleven, dan zou dat kunnen. Maar dan hebben we het over de toekomst, wellicht pas over vijf jaar.’

Overigens bestaat de Dordrecht Academy nog niet formeel. Bormans: ‘Iedereen moet nog instemmen. De raden van toezicht, de cmr et cetera. We zitten nu nog nergens aan vast.’ De cmr stemde deze week alvast wel in de ‘intentieverklaring Rotterdam Academy’, is het dus eens met de plannen die er nu liggen.

Lees ook:

HR vanaf 2021 met Ad’s in Dordrecht; bedrijfsleven nauw betrokken

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top