Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dreiging regionale lockdown: Hogeschool Rotterdam vreest voor minder onderwijs op locatie

Gepubliceerd: 4 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam houdt er rekening mee dat onderwijs op hogeschoollocaties de komende tijd deels of helemaal moet stoppen. De regering overweegt een lokale lockdown in Rotterdam omdat het aantal COVID-19 besmettingen niet snel genoeg afneemt.

Komende week moet duidelijk worden of het aantal besmettingen in Rotterdam ‘significant’ daalt, zei minister De Jonge dinsdagavond in een landelijke persconferentie. Als dat niet gebeurt, volgen mogelijk extra regionale maatregelen. Naast een avondklok en winkelsluitingen, overweegt de regering ook om alle scholen vanaf het voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam de deuren te laten sluiten.

‘Rekening houden met extra beperkingen’

‘We moeten rekening houden met de kans op extra beperkingen’, schreef de Hogeschool Rotterdam daarom woensdagmiddag in een coronaupdate aan studenten en medewerkers. ‘Afschalen van het onderwijs is een reëel scenario.’

De hogeschool hoopt een sluiting te kunnen voorkomen. Daarvoor vindt de onderwijsinstelling de sociale interactie in de klas, met medestudenten en docenten, te belangrijk. Los van het feit dat sommige onderwijsactiviteiten sowieso moeilijk online en op afstand kunnen plaatsvinden.

Ook minister De Jonge ziet flink wat nadelen van een eventuele sluiting van het hoger onderwijs, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het zou leiden tot meer studievertraging, met alle financiële gevolgen van dien voor zowel studenten als onderwijsinstellingen. Ook komen de onderwijskwaliteit, het studentenwelzijn en de werkdruk voor docenten onder druk te staan.

Aantal studenten nu prima te hanteren

Op dit moment zijn er op locatie toetsen en praktijklessen en kleinschalige lessen voor vooral eerstejaarsstudenten, zodat die een band met hun klas en opleiding kunnen opbouwen. Ook komen studenten naar de hogeschool voor begeleiding met hun studieloopbaancoach of andere individuele gesprekken.

De hogeschool kan de aantallen studenten op dit moment prima aan, schrijft ze in haar update. Op de meeste locaties is minder dan de helft van de maximaal toegestane capaciteit in gebruik.

Rutte: Examens moeten zo goed mogelijk doorgaan

Hoe het onderwijs er tijdens de eventuele lokale lockdown uit zou zien is nog niet duidelijk. Aan het einde van de persconferentie liet Premier Rutte zich gisteravond ontvallen dat je in geval van een lockdown ‘heel precies moet kijken naar wat dat betekent voor examens en praktijkonderwijs, dat dat allemaal zo goed mogelijk kan doorgaan’.

De hogeschool roept iedereen op om zich aan de overheidsregels te houden, in de hoop dat er geen locaties hoeven te sluiten.

Tekst: Olmo Linthorst
Foto: Asli Kosker

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top