Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo heeft recordaantal eerstejaars, ook stijging bij HR

Gepubliceerd: 11 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een recordaantal jongeren heeft zich aangemeld voor een hbo-opleiding. De hogescholen tellen vooralsnog 6,7 procent meer eerstejaars dan vorig jaar om deze tijd. Ook de Hogeschool Rotterdam staat in de plus.

Dit zijn veel meer ‘vooraanmeldingen’ dan vorig jaar, aldus de Vereniging Hogescholen. Met name de lerarenopleidingen groeien hard: die melden voorlopig 14,7 procent meer eerstejaars.

Behalve de lerarenopleidingen zien ook de gezondheidszorg (7,4 procent) en gedrag & maatschappij (10,9 procent) het aantal eerstejaars toenemen. Technische opleidingen weten het minst te profiteren en komen voorlopig tot een groei van 1,9 procent.

Hogeschool Rotterdam ook in de plus

Ook op de Hogeschool Rotterdam is de overall instroom hoger dan vorig jaar, bevestigt beleidsonderzoeker Maaike Bajwa-de Visser van de HR-concernstaf. ‘De instroom is hoger uitgekomen dan vorig jaar. Dat komt omdat er weinig ‘no show’ is en een groter aandeel van de aanmelders daadwerkelijk is gestart met de studie. Dat zien we landelijk ook. Onze stijging is iets minder sterk dan landelijk. Met definitieve cijfers wacht ik ook tot 1 oktober, maar ik kan wel aangeven dat ook wij een stijging hebben en dan ook vooral in Onderwijs en Gezondheidszorg, conform het landelijke beeld.’

Definitieve inschrijvers op 1 oktober geteld

De definitieve tellingen, waar ook Bajwa-deVisser naar verwijst, zijn pas op 1 oktober. Dan zal blijken hoeveel studenten hun inschrijving helemaal hebben afgerond, met machtiging voor het collegegeld en al. De ‘vooraanmeldingen’ geven wel een goede indicatie van de trend.

De hogescholen tellen momenteel meer dan 118 duizend aanmeldingen voor vierjarige bacheloropleidingen en meer dan 9 duizend voor de tweejarige associate degrees. Voor de tweejarige opleidingen is dat een toename van 15,7 procent.

Enkele duizenden van deze eerstejaars zullen alsnog, om welke reden dan ook, afhaken. Vorig jaar hadden zich begin september in totaal 119 duizend studenten aangemeld, van wie er ruim 11 duizend de inschrijving uiteindelijk niet voltooiden. Dat zal nu niet anders zijn.

Universiteiten groeien eveneens

De bacheloropleidingen van de universiteiten stonden begin augustus ruim 7 procent in de plus. Dat is het meest recente openbare cijfer.

Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top