Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is vierdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, geeft ‘tips and tricks’, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Heb jij jezelf ook beloofd dat je het dit jaar écht beter gaat doen?

Gepubliceerd: 10 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Jennifer

Dat heerlijke gevoel van een nieuwe start met nieuwe schriften, pennen, kleurrijke markers en de belofte aan jezelf om het dit jaar ‘echt’ beter te doen. Alle deadlines voor zijn, op tijd zijn voor elke les en je houden aan een strakke planning.

Deze goede voornemens lijken elk jaar in week 1 te slagen, maar nemen daarna gestaag af. Hoe zorg je ervoor dat je je goede studiegedrag het hele jaar volhoudt?

Routine is the key
Dit klikt makkelijker gezegd dan gedaan, maar bewezen is dat vastigheid in je leven zorgt voor meer succes. Leg thuis je boeken op een vaste plek, zorg dat je je tas al grootendeels ingepakt hebt de avond van tevoren. Vastigheid betekent ook: studeren op vaste dagen en dit dus niet inplannen op een avond waarop je vaak feestjes hebt of werkt. Zo ben ik iedere vrijdag vrij van school en werk ik die dag. Daarom studeer ik dus op zondag. Dit probeer ik zoveel mogelijk vast te houden. Daarom plan ik mijn week niet bomvol: zo kan ik nog wat schuiven mocht ik meer tijd nodig hebben voor een project.

Alles hoeft niet perfect!
Vooral in de eerste weken is perfectie een punt dat je tegen kan houden in je studeerproces. Bij mij was dat bijvoorbeeld een schrijffout in mijn schrift waardoor ik de bladzijde eruit scheurde en weer opnieuw begon. Een beetje perfectionistisch? Jazeker. Je schrift is niet bedoeld voor Pinterest-waardige plaatjes maar om te studeren, hield ik mezelf voor. Tuurlijk is overzicht en structuur fijn in je laptop – in plaats van allemaal documenten door elkaar – maar overdrijf het niet. Hoe ik mijn documenten op mijn laptop indeel? Ik maak mapjes voor de school, het leerjaar, semesters, blokken en overige zaken. Op die manier vind ik altijd mijn bestanden terug.

Plan online
Heb je net een hele planning in je agenda gemaakt komt er ineens een afspraak tussen met die ene vriend die je al megalang niet gezien hebt. Bij mij levert dit voornamelijk gekras en stress op. Iets waar ik niet op zit te wachtten als ik een leuke middag voor de boeg heb. Ik ontdekte online verschillende tools die je kunt gebruiken om voor jezelf een planning te maken. Zelf gebruik ik de app Trello. Hiermee kun je je activiteiten labels geven (zoals school, privé, werk). Komt er iets tussendoor, dan kun je gemakkelijk een nieuw tabje aanmaken en dat ergens tussenplakken of een ander tabje verwijderen. Geen geklungel meer dus met pennenstrepen, pijltjes en dergelijke verwarrende dingen. En dat zorgt bij mij voor veel meer rust.

Maaaar… vergeet natuurlijk niet dat je een student bent. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Natuurlijk ga ik ook wel eens naar een feestje of een dagje shoppen. Zolang het studeren er niet onder lijdt kun je gerust van je drankje op het terras blijven nippen. Een beetje discipline is goed, maar er mag ook geleefd worden.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top