Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: Beter een student als voorzitter van de cmr, of juist niet?

Gepubliceerd: 23 January 2020 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) wordt vanaf deze maand voorgezeten door Kevin Leentfaar, een student. Is dat beter dan wanneer een medewerker die rol vervult?

Het is voor het eerst in pakweg twintig jaar dat niet een medewerker maar een student voorzitter is van het hoogste medezeggenschapsorgaan op de HR, dat namens de hogeschoolgemeenschap in gesprek gaat met het collegebestuur.

Dat lijkt een goede ontwikkeling, er zijn immers pakweg 40.000 studenten en ‘slechts’ 4000 medewerkers. We legden de leden van het panel daarom de volgende stelling voor: ‘Het is beter dat de cmr-voorzitter een student is’.

Gerben Sanders: ‘Goed voor zichtbaarheid medezeggenschap onder studenten’

Embedded librarian

‘Ik ben een meritocraat in hart en nieren: de persoon met de beste kwaliteiten voor de job moet het daadwerkelijk gaan doen. Die kwaliteiten zijn niet aan leeftijd gebonden. Ik vind het daarom – en ook voor de diversiteit van het gremium – een geweldig goed idee dat een student deze klus gaat klaren, omdat daarmee de 40.000 HR-studenten een eigen vertegenwoordiging hebben in de rol van voorzitter.

Het is goed voor de zichtbaarheid van de medezeggenschap onder studenten, top! Geef deze jongeman de ruimte om zich te ontwikkelen in zijn rol en zeur niet over het feit dat hij te jong zou zijn, of student, of wat dan ook.’

Portret van Danny LeentvaarDanny Leentvaar: ‘Het gaat er niet om wat je titel is, maar wat je kan’

Student chemische technologie

‘Het aanstellen van een student als voorzitter blijkt een hele happening te zijn. En ergens is het ook wel een beetje speciaal dat het niet een docent is. Aan de andere kant vind ik dit een beetje te vergelijken met het vrouwenquotum: het gaat er niet om wat je titel is maar wat je kan. Als je als vrouw geschikt bent voor een hoge functie moet je gewoon in aanmerking komen; als er een student is die beter past in de functie van voorzitter dan moet het een student worden.

We leven nog te veel in titels, hoe hoger je titel hoe beter je bent. Een titel zegt niks tot je het bewijst. Of het beter is om een student als voorzitter te hebben, dat zal de tijd moeten uitwijzen.’

Ed Meesters: ‘De hogeschool bevordert participatie onvoldoende’

Docent social work

‘In de participatiesamenleving behoren studenten en docenten een gelijkwaardige rol te spelen waar het gaat om vertegenwoordiging in beleid. Deskundigheid op inhoud plus de vaardigheid te vertegenwoordigen en te onderhandelen zijn mijn inziens de criteria.

Overigens vind ik dat de hogeschool participatie onvoldoende bevordert. Daarmee laat de hogeschool wat betreft motivatie, betrokkenheid, draagkracht en kwaliteit kansen liggen.
Het zou een nieuwe stelling waard zijn: Meer participatie van studenten zal de kwaliteit van de organisatie en de inhoud van het onderwijs bevorderen.’

Zeyad Al Mumar: ‘Altijd goed om iets te proberen wat je niet eerder deed’

Student Ad management

‘Een student heeft over het algemeen minder ervaring dan een hogeschooldocent. Maar vergis je niet! Een student kan soms andere inzichten hebben die heel effectief werken, de student kijkt vaak vanuit andere invalshoeken naar zaken en heeft een hoop meegemaakt tijdens zijn of haar studie. Deze ervaring kan heel waardevol zijn voor de cmr, als die ervaring goed wordt benut kun je veel bereiken.

Ik vind het altijd goed om, zoals Kevin nu doet, iets te proberen dat je nooit eerder hebt gedaan; alleen dan kun je zeggen of het wel of niet werkt! Het cmr-voorzitterschap kan dus ook door een student succesvol uitgevoerd worden. Mits je voldoende gemotiveerd, proactief, en betrokken bent en passie hebt voor het onderwijs.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top