Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-studenten ook komende maanden niet op uitwisseling of buitenlandse stage 

Gepubliceerd: 19 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een paar maanden naar het buitenland voor je studie? Niet binnenkort. De Hogeschool Rotterdam heeft besloten dat er in het eerste semester van het nieuwe collegejaar geen exchanges en stages in het buitenland zullen plaatsvinden. 

vliegtuig op de startbaan

Het college van bestuur (cvb) vindt dat er te veel onduidelijkheid is over de maatregelen om veilig te kunnen reizen en besloot daarom uitwisselingen en stages in het buitenland niet toe te staan. Alleen HR-studenten die op dit moment al fysiek in het buitenland zijn en dus niet meer hoeven te reizen, krijgen toestemming om een onderdeel van hun studie in het buitenland te volgen, mits zij ook aan alle andere voorwaarden voor stage in het buitenland voldoen.

Zelfs de meest reislustige studenten zullen vermoedelijk aarzelen om alvast een ticket te boeken of een kamer te huren. Vrijwel alle uitwisselingsprogramma’s zijn dit collegejaar voortijdig afgebroken (of online voortgezet) vanwege de coronacrisis. En niemand weet wanneer die weer voorbij is.

Veel instellingen blazen uitwisselingen af

Het Nationaal Agentschap Erasmus+ (het subsidieprogramma van de Europese Unie voor onder meer onderwijs) heeft tussen 18 april en 8 mei zijn licht opgestoken bij de bureaus buitenland van 36 hogescholen en 12 universiteiten. In die weken overwoog bijna de helft van de instellingen om de uitwisseling in het eerste semester van het nieuwe studiejaar af te blazen. Het zullen er niet minder zijn geworden.

Alternatieven verre van ideaal

Het is dus zoeken naar alternatieven. Tachtig procent van de ondervraagden is positief over alternatieve programma’s als blended mobility. Daarbij krijgen de studenten eerst online les en gaan ze pas naar het buitenland als de kust veilig is.

Dat is verre van ideaal, erkent Jeroen Wienen, woordvoerder van Erasmus+. ‘Maar het voordeel is dat je dan toch met andere studenten in een international classroom terechtkomt, bij een buitenlandse instelling met een heel andere onderwijscultuur dan de Nederlandse. Ook dat kan een leerzame ervaring zijn. En de hoop is natuurlijk dat je na een tijdje alsnog naar het buitenland kunt afreizen.’

Hoogte Erasmusbeurs onduidelijk

Krijg je een Erasmusbeurs voor zo’n online-programma? Waarschijnlijk wel, maar hoeveel precies is nog even de vraag. De hoogte van de beurs is normaal gesproken afhankelijk van je bestemming (goedkoper land: lagere beurs). Als studenten het buitenlandse programma vanuit hun eigen land moeten volgen, zijn de kosten lager: ze hebben geen reiskosten en geen extra verblijfkosten. Eind deze maand wordt een besluit vanuit Brussel verwacht.

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Tosca Sel
Foto: Pexels

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top